Saturday, June 30, 2012

Kremna čokoladna torta


Potrebujemo:
• za testo:
- 2/3 skodelice moke
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 1/6 skodelice sladkorja
- 3 žlice kakava v prahu
- 1/4 skodelice olja
- 85g javorjevega sirupa (lahko ga nadomestimo z nekaj manj kot polovico skodelice sladkorja)
- ekstrakt vanilije ali 1 vanilin sladkor
• za kremo:
- 1 skodelica vode
- 1 jedilna žlica kosmičev agar agarja (ali dobra polovica čajne žličke agar agarja v prahu)
- 2 žlici kakava v prahu
- 350g veganske temne čokolade
- 2/3 skodelice sladkorja
- 340g kremnega ("silken") tofuja

Priprava:
• Testo. Zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in sladkor. V drugi posodi zmešamo olje, javorjev sirup in ekstrakt vanilije. Sedaj suhe in mokre sestavine zmešamo skupaj. Dobljeno zmes prelijemo v okrogel model za torte (s premeron 20 ali 23 cm) in pečemo približno 10 minut pri 175ºC. Z zobotrebcem se prepričamo, da je testo res pečeno (zobotrebec pičmo v testo in izvlečemo: če je suh, je testo pečeno).
• Krema. V majhnem loncu zmešamo vodo z agar agarjem in kakavom. Na majhnem ognju naj med stalnim mešanjem zmes vre 10-15 minut. Odstavimo z ognja in med mešanjem dodajamo koščke čokolade, da se stopijo.
V blenderju ali s paličnim mešalnikom zmešamo tofu in sladkor, ki ju nato dodamo čokoladni zmesi.
• Kremo prelijemo čez testo in pustimo, da se ohladi. Nato pred serviranjem vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik, da se kremna plast strdi.
• Okrasimo npr. z majhnimi ingverjevimi ali podobnimi piškotki.


* 1 skodelica = 240 ml

Thursday, June 28, 2012

Sejtanovi polpetki


Potrebujemo:
- 1 paket sejtanovega hašeja
- 1 skodelico paradižnikove mezge
- 1 skodelico pirine moke
- 1/2 zelenjavne kocke
- 2 stroka česna
- 1 ali 2 žlici sojine omake
- začimbe
- sol, poper
- kokosovo maslo

Priprava:
Polovico zelenjavne kocke raztopimo v 1,5 skodelice vroče vode. 
V veliko posodo stresemo sejtanov haše, pirino moko, začimbe, zdrobljen česen, sol in poper, žlico ali dve sojine omake ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovo mezgo in raztopljeno kocko. Za mešanje uporabimo mešalnik z nastavkom za testo in gnetemo, dokler ne dobimo homogene zmesi. Po želji lahko zmesi dodamo tudi čebulo ali kako drugo zelenjavo. Na pomokani delovni površini iz zmesi oblikujemo majhne kroglice/polpete. Te nato ocvremo na kokosovi masti. Postrežemo ohlajene, z vegansko majonezo.

Tuesday, June 26, 2012

Poletna solata z granatnim jabolkom



Potrebujemo:
- skodelico listkov rukole
- skodelico listkov mlade špinače
- skodelico listkov mlade rdeče blitve
- pest kalčkov (redkvica, alfa alfa ali mungo fižol)
- pol kumare
- pest semen granatnega jabolka
- oljčno olje, balzamični kis ali sok limone in sol po okusu


Priprava:
• Solatne listke operemo in premešamo s kalčki, dodamo rezine kumare in potresemo s semeni granatnega jabolka.
• Blago začinimo z dressingom iz oljčnega olja, balzamičnega kisa ali soka limone ter soli, lahko pa uživamo tudi nezačinjeno, saj so mladi listki nežni in polni okusa, semena granatnega jabolka pa solati podarijo svežino in sočnost.
• Uporabimo lahko tudi motovilec ali mlade listke solate berivke. 

Sunday, June 24, 2012

Fižolov golaž


Za 4 osebe potrebujemo:
- 1 liter kuhanega belega fižola
- 1 ali 2 čebuli
- 1 velik korenček
- 1 rdečo ali rumeno papriko
- ¼ gomolja zelene
- 1 ali 2 stroka česna
- olivno olje
- 2 dcl vode
- 1 žlico paprike v prahu
- 4 žlice paradižnikove mezge (najbolje domače)
- sol

Priprava:
• Fižol čez noč namočimo in ga nato kuhamo približno eno uro, pri tem ga večkrat pomešamo in po potrebi dolivamo vodo. Solimo ga, ko je že kuhan in pustimo vreti še 5 minut.
• Dobro sesekljano čebulo prepražimo na olivnem olju, dodamo naribano oziroma na drobno narezano zelenjavo. Dodamo rdečo papriko v prahu, strt česen, posolimo in popražimo. Nato dodamo mezgo, skuhan fižol in vse skupaj zalijemo z 2 dcl vode (ali zelenjavne juhe). Kuhamo približno 15-30 minut (odvisno od željene gostote, fižol namreč s časom jed zgosti). 
• Postrežemo na primer z veganskimi hrenovkami v testu.

Friday, June 22, 2012

Rahle ameriške palačinke


Potrebujemo:
- 1 skodelico* moke (lahko navadne pšenične, odlično pa se obnese fino mleta pirina moka,  npr. Biotop)
- 1 žlico sladkorja
- 2 žlici pecilnega praška
- ščepec soli
- 2 žlici olja
- 1 skodelico rastlinskega mleka
 
Priprava:
V višji posodi zmešamo suhe sestavine (od moke do soli), nato dodamo olje in postopoma (med mešanjem) prilivamo mleko. Masa mora biti gostejša kot za običajne palačinke.
 
Ameriške palačinke so navadno manjše od običajnih, zato jih pečemo v manjši ponvi, ali pa z žlico odmerimo ustrezno količino na kupčke v večjo ponev (mase ne razlivamo po celotni površini ponve). Zapečemo na obeh straneh, postrežemo s sadjem, sirupom, marmelado ali drugimi sladkimi namazi.


*skodelica = 240 ml

Thursday, June 21, 2012

Kuskus s šparglji, brez dodane maščobe


Za 4 osebe potrebujemo:
- 200 do 250 g kuskusa
- 1 manjšo čebulo
- 1 bučko
- šop špargljev
- šopek peteršilja
- 1 skodelico kuhanega rdečega fižola
- 3 ali 4 polovičke sušenega paradižnika
- 1 žlico sojine omake
- sol ali jušno začimbo 

Priprava:
• V večji ponvi na 4-5 žlicah vode podušimo nasekljano čebulo, da postekleni.
• Dodamo na palčke narezano bučko, na drobno narezan sušen paradižnik in fižol. Med mešanjem na srednje močnem ognju pražimo cca 8 minut.
• Medtem v drugem loncu (po navodilih proizvajalca) skuhamo kuskus. Vodo po okusu solimo (ali ji dodamo jušno začimbo).
• V ponev dodamo nasekljan peteršilj in šparglje ter sojino omako. Po 2-3 minutah v ponev stresemo še kuhan kuskus. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo.
• Serviramo lahko vroče ali hladno. Kot priloga se poda sveža zelenjava ali solata.

Wednesday, June 20, 2012

Veganske hrenovke v testu in pizza zavitki


Za 4 osebe potrebujemo
• za testo:
- 400 g moke
- 20 g kvasa
- 2,5 dcl mlačne vode
- 1 čajno žličko sladkorja
- 1 čajno žličko soli
• za polnilo 1 (veganske hrenovke):
- 8 do 10 malih pšeničnih hrenovk (npr. Wheatly)
- 1 bučko
• za polnilo 2 (pizza zavitki):
- 1 skodelico naribanega veganskega sira
- 2 skodelici paradižnikove omake
- česen v prahu, sol, poper, baziliko, origano
- po želji še gobe ali koruza

Priprava:
•  V skodelici zmešamo kvas s sladkorjem in nekaj žlicami mlačne vode, da se raztopi. Preostalo mlačno vodo solimo. Moko presejemo na delovno površino, da nastane kup, v sredino katerega napravimo jamico. Vanjo vlivamo soljeno mlačno vodo in mešamo. Ko moka popije vodo, prilijemo še raztopljen kvas. Z rokami testo mesimo, da postane gladko, nato ga oblikujemo v hlebček in položimo v pomokano skledo. Postavimo na toplo in pustimo vzhajati 30-45 minut. 
•  Medtem ko testo vzhaja, pripravimo vse za nadevanje: skuhamo mini pšenične hrenovke (3-4min), naribamo sojin sir, bučko narežemo na trakove in jih popečemo v ponvi, da dobijo zlato barvo. Pripravimo še paradižnikovo omako, ki jo začinimo s česnom v prahu, soljo, poprom in origanom. 
• Ko je testo pripravljeno, ga razvaljamo na približno 0,5 cm debeline in narežemo na trakove (cca. 10cmx20cm). 
• Če smo se odločili za veganske hrenovke v testu, na sredino vsakega traka testa naložimo popečene bučke in razpolovljene hrenovke.
Če smo se odločili za pizza zavitke, na sredino vsakega traka naložimo paradižnikovo omako in sir (po želji še gobe ali koruzo).
• Vsak trak testa zavijemo, da nastane lepa štručka. Štručke nato zložimo na pladenj obloženim s peki papirjem in jih premažemo z olivnim oljem. Pečemo na 200°C približno 20 minut oziroma dokler štručke niso zlatorjavo zapečene.
• Če nam po pripravi ostane še kaj testa, si lahko pripravimo tudi sladico: K testu primešamo malo sladkorja v prahu, testo razvaljamo in narežemo na trakove. Na sredino traka položimo košček jedilne čokolade in ga nato zavijemo v štručko. Štručke premažemo z mešanico segrete margarine in sladkorja ter pečemo 15 do 20 minut na 200°C.

Monday, June 18, 2012

Prosena kaša s sadjem


Potrebujemo:
- 3 žlice prosene kaše
- 3 dl riževega ali sojinega mleka (lahko vanilijevega)
- cimet, vanilija, ingver v prahu (po okusu)
- žličko mletih lanenih semen
- sadje (jabolko / banana / jagodičevje / suhe slive)
 
Priprava:
Proseno kašo speremo na cedilu pod tekočo vodo in skuhamo po navodilih (navadno 5-10 minut) v mleku, kateremu smo dodali začimbe (v primeru, ko za sadje uporabimo suhe slive, dodamo tudi te).

V kuhano proseno kašo vmešamo rezine jabolk (in lanena semena) in pustimo nekaj minut, da se jabolka rahlo zmehčajo, semena pa napnejo. Če uporabimo drugo sadje, lahko proseno kašo serviramo takoj. Na zgornji sliki je kaša z malinami, na spodnji pa z jabolki in cimetom.


Saturday, June 16, 2012

Bombice z arašidovim maslom

 
Za 16 velikih bombic potrebujemo:
• za polnilo:
- 1/4 skodelice arašidovega masla
- 1/3 skodelice sladkorja v prahu
- 1 čajno žličko sojinega mleka (lahko tudi vode)

• za piškotno testo:

- 1/4 skodelice margarine (~ 65g)

- 1/4 skodelice kremastega arašidovega masla
- 2/3 skodelice sladkorja
- vanilin sladkor

- 170 g sojinega jogurta

- 1 žlico sojinega mleka (lahko tudi vode)
- 1 1/4 skodelice moke
- 1/2
skodelice kakava v prahu
- 1/2 čajne žličke vinskega kamna ali pecilnega praška
- ščep soli

Priprava:
• Polnilo: vse sestavine dobro premešamo.
• Testo: margarino penasto umešamo z arašidovim maslom in sladkorjem, nato dodamo sojin jogurt in sojino mleko. Posebej zmešamo "suhe" sestavine (moko, kakav, pecilni prašek, sol) in jih vmešamo v "mokre". 
• Oblikovanje: iz dobljenega testa oblikujemo 32 kroglic in jih sploščimo v diske. Vsak piškot je sestavljen iz dveh diskov testa, med katera damo polnilo. Robove diskov dobro stisnemo skupaj. (Nasvet: če se masa ne oblikuje lepo, jo damo za pol ure v hladilnik, ali pa jo poskušamo oblikovati z rahlo mokrimi rokami.)
• Peka: 10-15 minut pri 175°C. 


*1 skodelica = 240 ml

Thursday, June 14, 2012

Gobova rižota s čičeriko


Potrebujemo:
- 1 vrečko (veganske) gobove juhe v prahu (za 3-4 krožnike juhe)
- 300 g riža
- 800 ml vode (približno)
- 250 g svežih gobic (npr. šampinjonov)
- 400 g kuhane čičerike
- 100 g čebule
- olje, peteršilj, poper, sol
 

Priprava:
Sesekljano čebulo prepražimo na olju, dodamo na rezine narezane gobice in riž.
V vodi razmešamo juho iz vrečke in zalijemo riž. Med kuhanjem mešamo; dodamo poper, peteršilj in sol (po okusu), po potrebi dodamo še malo vode.
Proti koncu kuhanja vmešamo še čičeriko.
 
Serviramo s solato in sojinimi polpeti.

Tuesday, June 12, 2012

Borovničevi muffini brez dodane maščobe


Za 12 muffinov potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 2 ali 3 čajne žličke mletega cimeta
- 2 žlici lanenih semen
- 1 skodelico jabolčne čežane
- 1 dcl agavinega sirupa
- 200g borovnic*

Priprava:

• 4 manjša jabolka olupimo**, narežemo in s 6 žlicami vode na majhnem ognju dušimo 10 minut. Dobljeno čežano preložimo v skodelico, da se nekoliko ohladi.
• Suhe sestavine (moko, sodo bikarbono in cimet) dobro premešamo.
• Laneno seme v visokem, ozkem kozarcu s približno 3/4 dcl vode zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo penasto zmes.
• Lanu dodamo jabolčno čežano in agavin sirup (če se namesto agavinega sirupa odločimo za sladkor, bo potrebno dodati še malo vode). Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom.
• Dobljeno zmes dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Masa je precej gosta in ni primerna za šibkejše mešalnike - mešamo kar na roko. Nazadnje dodamo borovnice in ponovno dobro premešamo.
• Maso preložimo v silikonske modelčke za muffine. Pečemo 20 minut na 180ºC.


 * Tu upoštevamo, da bomo nekaj borovnic pojedli še preden jih dodamo masi za muffine. Če smo zelo nagnjeni k zobanju borovnic med pripravo muffinov, bomo potrebovali večjo količino :-)
** Jabolčnih olupkov in sredic ni potrebno zavreči. Dodamo še kak jabolček, korenček in rdečo peso ter vse skupaj damo v sokovnik. Suha snov, ki ostane v sokovniku, pa je odlična za kompost.  



Sunday, June 10, 2012

Hiter veganski puding


Zmes za puding lahko na osnovi koruznega škroba pripravimo tudi sami, lahko pa uporabimo kar kupljen puding v prahu (prepričamo se le, da med sestavinami ni mlečnih derivatov). Potrebujemo torej:
- 1 zavitek praška za puding (npr. vanilija ali čokolada) 
- pol litra rastlinskega mleka po izbiri
- če uporabljamo rastlinsko mleko brez dodanega sladkorja, potem dodamo nekaj žlic sladkorja, v primeru recimo vanilijevega mleka pa to ni potrebno
- sadje (npr. banana, jagodičevje) - po okusu
Priprava:
Prašek za puding razmešamo s sedmimi žlicami mleka. Preostanek mleka zavremo, znižamo moč ognja na minimum, postopoma med mešanjem dolijemo mešanico pudinga in (med stalnim mešanjem) kuhamo nekaj minut - do zgostitve. Puding prelijemo v
skodelice, omočene z vodo. Serviramo s sadjem.

Friday, June 8, 2012

Palačinke z jagodami in češnjami



Za približno 15 palačink potrebujemo:
• za testo
  - 3 skodelice moke
  - 1 čajno žličko pecilnega praška
  - 1 čajno žličko olivnega olja
  - 3 čajne žličke chia semen
  - 1/2 skodelice vode
  - 3 dcl (približno) gazirane mineralne vode
• za nadev in oblogo
  - 250 ml riževe (ali ovsene ali sojine) smetane
  - 2 skodelici češenj (najboljše so domače)
  - 2 skodelici jagod (najboljše so domače)
  - 1 čajno žličko agar agarja v prahu
  - 1 skodelico vode
  - 2 čajno žličko sladkorja (ali agavinega sirupa ali stevie)

Priprava:
• Chia semena namočimo za 20 minut v polovici skodelice vode. Vmes večkrat premešamo, da se na vrhu ne ustvari trda, suha plast. 
Pecilni prašek zmešamo z moko, dodamo chia semena, olje in med mešanjem dodajamo gazirano mineralno vodo (po občutku). Zmes mora biti ravno prav gosta. Palačinke spečemo na močnem ognju.
Nadev: na ognju segrejemo pol skodelice vode, ki smo ji primešali agar agar. Ne sme zavreti. Smetano, narezane jagode in raztopino agar agarja nato zmešamo in damo v zamrzovalnik za čas dokler pripravimo češnjevo oblogo. Bistveno je, da se nadev strdi. 
• Obloga: v ponev stresemo sladkor, dodamo pol skodelice vode in mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo češnje in pokuhamo, da se omaka zgosti.
Palačinke nadevamo z jagodami, jih zložimo ali zvijemo po želji in na obložimo z omako iz češenj. 
• Namesto s češjami lahko po želji palačinke prelijemo s stopljeno vegansko črno čokolado in zraven postrežemo s kokosovim mlekom.

Wednesday, June 6, 2012

Smoothie z jagodami


Za dva kozarca potrebujemo:
- skodelico jagod (svežih ali zamrznjenih)
- 2 manjši ali 1 veliko banano
- 1 jabolko
- pol skodelice rastlinskega mleka (po želji)

Priprava:
Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju in prelijemo v kozarec. Namesto rastlinskega mleka lahko uporabimo vodo ali enostavno dodamo več jagod.

Monday, June 4, 2012

Bučkin carpaccio



Potrebujemo:
- bučke
- oljčno olje
- pinjole
- sol
- poper

Priprava:
Bučke vzdolžno narežemo na tanke rezine (lahko kar z lupilnikom) in jih popečemo na olju. Solimo, popramo in postrežemo (še toplo ali pa hladno) s popraženimi pinjolami.

Saturday, June 2, 2012

Korenčkovi muffini



Potebujemo:
- polovico zrele banane
- pol skodelice pomarančnega soka
- pol skodelice oljčnega olja
- pol skodelice sladkorja (veganski demerara)
- 2 skodelici moke (npr. 1 skodelica bele, ena pirine)
- ščep soli
- pol žličke cimeta
- žličko pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- 2 skodelici nastrganega korenja

Priprava:
Pretlačeni banani dodamo sladkor, sok in olje. Dobro premešamo. V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek, primešamo ostale sestavine in jih dodamo prvi zmesi. Pečemo 15-20 minut na 200ºC.