Tuesday, June 12, 2012

Borovničevi muffini brez dodane maščobe


Za 12 muffinov potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 2 ali 3 čajne žličke mletega cimeta
- 2 žlici lanenih semen
- 1 skodelico jabolčne čežane
- 1 dcl agavinega sirupa
- 200g borovnic*

Priprava:

• 4 manjša jabolka olupimo**, narežemo in s 6 žlicami vode na majhnem ognju dušimo 10 minut. Dobljeno čežano preložimo v skodelico, da se nekoliko ohladi.
• Suhe sestavine (moko, sodo bikarbono in cimet) dobro premešamo.
• Laneno seme v visokem, ozkem kozarcu s približno 3/4 dcl vode zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo penasto zmes.
• Lanu dodamo jabolčno čežano in agavin sirup (če se namesto agavinega sirupa odločimo za sladkor, bo potrebno dodati še malo vode). Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom.
• Dobljeno zmes dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Masa je precej gosta in ni primerna za šibkejše mešalnike - mešamo kar na roko. Nazadnje dodamo borovnice in ponovno dobro premešamo.
• Maso preložimo v silikonske modelčke za muffine. Pečemo 20 minut na 180ºC.


 * Tu upoštevamo, da bomo nekaj borovnic pojedli še preden jih dodamo masi za muffine. Če smo zelo nagnjeni k zobanju borovnic med pripravo muffinov, bomo potrebovali večjo količino :-)
** Jabolčnih olupkov in sredic ni potrebno zavreči. Dodamo še kak jabolček, korenček in rdečo peso ter vse skupaj damo v sokovnik. Suha snov, ki ostane v sokovniku, pa je odlična za kompost.  



No comments:

Post a Comment