Friday, June 8, 2012

Palačinke z jagodami in češnjami



Za približno 15 palačink potrebujemo:
• za testo
  - 3 skodelice moke
  - 1 čajno žličko pecilnega praška
  - 1 čajno žličko olivnega olja
  - 3 čajne žličke chia semen
  - 1/2 skodelice vode
  - 3 dcl (približno) gazirane mineralne vode
• za nadev in oblogo
  - 250 ml riževe (ali ovsene ali sojine) smetane
  - 2 skodelici češenj (najboljše so domače)
  - 2 skodelici jagod (najboljše so domače)
  - 1 čajno žličko agar agarja v prahu
  - 1 skodelico vode
  - 2 čajno žličko sladkorja (ali agavinega sirupa ali stevie)

Priprava:
• Chia semena namočimo za 20 minut v polovici skodelice vode. Vmes večkrat premešamo, da se na vrhu ne ustvari trda, suha plast. 
Pecilni prašek zmešamo z moko, dodamo chia semena, olje in med mešanjem dodajamo gazirano mineralno vodo (po občutku). Zmes mora biti ravno prav gosta. Palačinke spečemo na močnem ognju.
Nadev: na ognju segrejemo pol skodelice vode, ki smo ji primešali agar agar. Ne sme zavreti. Smetano, narezane jagode in raztopino agar agarja nato zmešamo in damo v zamrzovalnik za čas dokler pripravimo češnjevo oblogo. Bistveno je, da se nadev strdi. 
• Obloga: v ponev stresemo sladkor, dodamo pol skodelice vode in mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo češnje in pokuhamo, da se omaka zgosti.
Palačinke nadevamo z jagodami, jih zložimo ali zvijemo po želji in na obložimo z omako iz češenj. 
• Namesto s češjami lahko po želji palačinke prelijemo s stopljeno vegansko črno čokolado in zraven postrežemo s kokosovim mlekom.

No comments:

Post a Comment