Monday, April 30, 2012

Špinačna lazanja s sojinimi koščki in čemažem


Za 6 kosov lazanje potrebujemo:
- 1 zavoj (250g) testenin za lazanje
- 1,5 skodelice suhega sojinega drobljenca
- 400g kuhanega paradižnika, narezanega na koščke
- 600g pasiranega paradižnika
- 1 vegansko jušno kocko ali 400 ml veganske jušne osnove
- 400g zamrznjene ali sveže špinače
- zavojček (190-210g) topljivega veganskega sira
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- žlico origana
- 4 žlice rastlinskega olja
- 15 do 20 listov svežega čemaža
- poper v mlinčku

Priprava:
• Potrebujemo merilni vrč, ponev, posodo za kuhanje in pekač.
• Pripravimo 4 dcl jušne osnove ali pa v merilnem vrču v 4 dcl tople vode raztopimo jušno kocko.
• Pripravimo pečico: vklopimo jo na 180ºC.
• V posodi na žlico segretega olja stisnemo česen in takoj dodamo špinačo (zamrznjeno, ali grobo narezano svežo) ter 1,5 dcl jušne osnove. Na šibkem ognju med mešanjem kuhamo tako dolgo, da zamrznjena špinača zavre oziroma da sveža špinača "pade skupaj". Vmešamo 200g pasiranega paradižnika in rahlo popramo.
• V preostanek jušne osnove dodamo sojin drobljenec, da se napije.
• V ponvi na treh žlicah olja prepražimo čebulo in dodamo namočen sojin drobljenec. Med mešanjem pražimo približno 5 minut. Nato dodamo paradižnikove koščke in 200g pasiranega paradižnika ter origano. Segrejemo do vrelišča, rahlo popramo in vmešamo na trakove narezan čemaž.
• Polovico preostalega pasiranega paradižnika porazdelimo po dnu pekača. Nato zgradimo lazanjo: plast testenin, plast zmesi s sojinimi koščki in čemažem, plast testenin, plast špinače in nazadnje spet plast testenin. Po vrhu porazdelimo na lističe narezan veganski sir in prelijemo s preostalim pasiranim paradižnikom. Po potrebi dodamo še žlico ali dve vode, da so testenine popolnima pokrite.
• Pečemo 20-25 minut na 180ºC.

No comments:

Post a Comment