Wednesday, May 2, 2012

Riževe kroglice s šampinjoni


Za 20-25 kroglic potrebujemo:
- 1 žlico jušne začimbe v prahu
- 1,5 skodelice vode
- 3/4 skodelice belega riža
- 500 g šampinjonov 
- 3 žlice olivnega olja
- 1 čebulo
- 1 žličko zmletih lanenih semen, zmešano s 4 žličkami vode (pustimo stati 15 minut)
- 1/2 skodelice krušnih drobtin (če jih kupujete, se prepričajte, da so veganske)
- 1/4 skodelice kosmičev jedilnega (žlahtnega) kvasa
- 1/4 skodelice sesekljanega svežega peteršilja
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke mletega popra

Priprava:
• Zavremo vodo z jušno začimbo in vanjo stresemo riž. Kuhamo približno 15-20 minut, da se riž zmehča.
• V multipraktiku drobno sesekljamo šampinjone.
• V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja in prepražimo čebulo, da se zmehča (cca. 5 minut). Dodamo sesekljane šampinjone in med mešanjem kuhamo dokler skoraj vsa tekočina ne izpari (cca. 5 minut). Dodamo k rižu in pustimo, da se mešanica ohladi.
• Dodamo laneno mešanico, krušne drobtine, jedilni kvas, peteršilj, sol in poper. Dobro zmešamo, nato oblikujemo kroglice.
• V ponvi segrejemo še 1 žlico olja in kroglice na hitro opečemo z vseh strani. 
• Prestavimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. 
• Pečemo približno 20 minut pri 220°C oz. dokler kroglice niso zapečene in čvrste. 


Kroglice postrežemo s paradižnikovo omako (lahko tudi s prilogo iz pire krompirja).

No comments:

Post a Comment