Friday, August 31, 2012

Zvitki iz jajčevcev »A La Parmigiana«



Potrebujemo:
- jajčevec
- veganski sir (npr. Cheezly)
- ostro moko
- svež paradižnik
- česen
- sol, poper
- oljčno olje
- svežo baziliko
- kokosovo maslo
- pinjole (po želji)

Priprava:
Jajčevce narežemo na pol centimetra debele kolobarje, jih posolimo in pustimo stati približno 20 minut, da iz njih odteče voda. Nato jih pomokamo in ocvremo na dobro segretem kokosovem maslu. Spečene kolobarje jajčevca odložimo na papirnate brisače. Medtem pripravimo paradižnikovo omako. Na segreto olje vržemo strt česen, na koščke narezan paradižnik, solimo, popramo in dodamo baziliko. Kuhamo približno 10 minut. V vsak kolobar jajčevca položimo palčko sira, jajčevec zavijemo in prebodemo z zobotrebcem. Zvitke zložimo v pomaščen pekač in jih prelijemo s paradižnikovo omako. Pečemo 20 minut pri 200ºC.
Pečene zvitke po želji potresemo s pinjolami in na drobno narezanim preostalim sirom.

Wednesday, August 29, 2012

Sirup iz robid


Potrebujemo:
- 1 kg robid (z vrta ali, še bolje, gozdnih)
- 60 do 100 g sladkorja (po okusu in odvisno od kislosti uporabljenih robid)

Priprava:
• Robide speremo pod tekočo vodo in jih stresemo v večjo kozíco, dodamo nekaj žlic vode in jih na srednje visoki temperaturi segrejemo do vrelišča. Robide potresemo s sladkorjem, nato jih na nizki temperaturi kuhamo 10 minut. Vmes nekajkrat narahlo premešamo.
• Za moten sirup vsebino kozice pretlačimo skozi gosto cedilo.
• Za bister sirup tekočino iz posode precedimo, kuhane robide pa previdno preložimo v cedilo in pustimo stati 20 minut, da se tekočina sama odcedi. Robide, ki ostanejo v cedilu, uporabimo za pripravo sladice ali jih pojemo s palačinkami.
• Sirup hranimo v hladilniku v embalaži, ki se jo da neprodušno zapreti.


Monday, August 27, 2012

Košarice z lečinim nadevom



Potrebujemo:
- zavitek veganskega listnatega testa
- 250 g rdeče leče
- česen
- svež peteršilj
- veganski sir (npr. Cheezly)
- riževo smetano
- sol, poper
- mleto paprika za posip
- zelenjavo po želji (na primer bučke)

Priprava:
• Nadev. Lečo stresemo v pol litra mrzle vode, zavremo in kuhamo 10-15 minut. Ko se kuhana leča ohladi, primešamo sol in poper po okusu, nasekljan peteršilj in riževo smetano.
• Košarice. Testo razvaljamo in z okroglim modelčkom za piškote (če ga nimamo, si lahko pomagamo s kozarcem) izrežemo krogce. Pekač premažemo z oljem (ali nanj položimo papir za peko) in nanj nalagamo stolpiče, ki jih sestavljajo trije obročki testa: spodnja obročka premažemo z  oljem, zgornjega pa pustimo nenamazanega. V sredino vsakega stolpiča na rahlo pritisnemo s palcem, da nastane vdobinica.
• V košarice položimo po želji položimo košček izbrane zelenjave, nato jih napolnimo z nadevom in posujemo z naribanim topljivim veganskim sirom. Alternativno lahko izbrano zelenjavo posebej zmešamo s paličnim mešalnikom in žličko dobljene zmesi položimo čez lečino polnilo. Pečemo 20 minut na 220ºC. Košarice serviramo posute z mleto papriko.

Saturday, August 25, 2012

Bezgova marmelada


Za približno 1 l marmelade potrebujemo:
- 2 l bezgovih jagod
- 350g sladkorja
- 4 žlice limoninega soka
- po želji vegansko želirno sredstvo ali agar agar


Priprava:
• Bezgove jagode osmukamo s pecljev in jih speremo pod tekočo vodo. Uporabimo le zrele jagode, zelene in rdeče odstranimo. Stresemo jih v večjo posodo, dodamo 1,5 dcl vode in na zmerni temperaturi pokrite kuhamo, dokler ne popokajo.
• Tekočino, ki se sprosti pri kuhanju, precedimo, jagode pa pretlačimo skozi cedilo. Olupke in peške zavržemo.
• Dobljeni sok ponovno zavremo, dodamo sladkor in limonin sok in na nizki temperaturi odkrito vremo še 5-7 minut. 
• Če želimo gosto marmelado, hkrati s sladkorjem dodamo v 1 dcl vode raztopljeno želirno sredstvo ali agar agar.
• Marmelado prelijemo v kozarčke in jih zapremo. Zavijemo jih v kuhinjsko krpo in jih pustimo v toplem prostoru, da se počasi ohlajajo. Čez tri dni jih lahko postavimo v hladilnik, kjer se bo marmelada, če nismo uporabili želirnega sredstva, samodejno nekoliko strdila.

Thursday, August 23, 2012

Chunky monkey sladoled



Potrebujemo:
- 5 zelo zrelih banan
- pest orehov
- 200 g temne veganske čokolade
- skodelico mandljev (ali 2 zvrhani žlici mandljevega masla)
- 3/4 čajne žličke cimeta
- žličko vanilijevega ekstrakta

Priprava:
• Banane narežemo na koščke in jih čez noč postavimo v zmrzovalnik.
• Če mandljevega masla nismo kupili, ga pripravimo sami: mandlje stresemo v sekljalnik in sekljamo ter mešamo 6-10 minut, da nastane gladka krema.
• Orehe in čokolado narežemo na manjše koščke.
• Zamrznjene banane zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom in jim dodamo mandljevo maslo, vanilijo in cimet. Ko je zmes popolnoma gladka, vanjo ročno umešamo orehe in koščke čokolade. Prelijemo v posodo za zamrzovanje, zapremo in postavimo v zmrzovalnik. Sladoled tam pustimo, dokler ne doseže željene trdote (po želji pa ga lahko postrežemo tudi brez dodatnega zamrzovanja).

Tuesday, August 21, 2012

Čokoladna krema


Potrebujemo: 
- 400 g kremnega ("silken") tofuja
(na slovenskem tržišču so na voljo Taifun, Clearspring in drugi)
- 200g temne veganske čokolade
- 1 pomarančo
- 1/2 čajne žličke cimeta
- zdrobljena kakavova zrna ali čokoladne ostružke za dekoracijo

Priprava:
• Iz pomaranče iztisnemo sok in ga precedimo.
• Čokolado razlomimo na koščke in jo med stalnim mešanjem stopimo na pari (uporabimo bain-marie: kozico približno do tretjine napolnimo z vodo in vanjo postavimo manjšo posodico, ki naj se ne dotika dna kozice. Segrevamo na nizki temperaturi, da se ustvarja para, a voda ne vre.) V stopljeno čokolado umešamo cimet.
• Tofu zmešamo s pomarančnim sokom, nato dodamo stopljeno čokolado. Z metlico ali mešalnikom mešamo 2 minuti, da dobimo gladko, rahlo kremo.
• Kremo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se strdi. Serviramo posuto z zdrobljenimi kakavovimi zrni ali čokoladnimi ostružki.


Sunday, August 19, 2012

Palačinke s sojino smetano


Za 15 - 20 palačink potrebujemo:
- 450 g moke
- 200 ml sojine smetane (lahko tudi riževe ali ovsene)
- 2 žlici sladkorja
- 1/3 čajne žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke soli
- 3 dcl hladne vode

Priprava:
• Vse suhe sestavine dobro premešamo z žlico, nato dodamo sojino smetano in med stalnim mešanjem dodajamo vodo. Z mešalnikom mešamo še nekaj minut, da dobimo gladko zmes.
• Zmes za palačinke za pol ure postavimo v hladilnik. Ko jo vzamemo ven, preverimo, ali je potrebno dodati še kaj vode (zmes mora biti dovolj redka, da se v tanki plasti porazdeli po dnu ponve). Premešamo.
• Za pečenje uporabimo ponev za palačinke s prevleko proti prijemanju. Segrejemo jo in vanjo vlijemo zajemalko zmesi za palačinke. Ponev nekoliko nagnemo, da se masa razleze do roba, nato spreminjamo nagib, da masa pokrije celotno dno ponve. Pečemo približno minuto na visoki temperaturi (nastavitev cca 7/9), ko robovi palačinke začno odstopati od ponve, pa palačinko z lopatico obrnemo in spečemo še na drugi strani.
• Pečene palačinke namažemo z marmelado ali namazom po želji, jih prepognemo (ali zvijemo) in serviramo s sadjem ali sirupom.

Thursday, August 16, 2012

Veganska pizza, drugič


Recept za klasično vegansko pizzo smo predstavili že aprila, tukaj pa je še ena različica - to je bilo mogoče poskusiti na Veganski večerjici v Kopru, 26. 7. 2012.

Potrebujemo:
• za testo 
- 400 g moke 
- 20 g kvasa 
- 2,5 dcl mlačne vode 
- 1 čajno žličko sladkorja
- 1 čajno žličko soli
• za nadev
- oljčno olje 
- paradižnikovo mezgo 
- origano 
- poljubno zelenjavo (bučke, koruza, gobe, jajčevci, paprika, artičoke, olive, kapre...)
- topljiv veganski sir

Priprava:
V skodelici razmešamo kvas s sladkorjem in nekaj žlicami mlačne vode, da se raztopi. Preostalo mlačno vodo solimo. Moko presejemo na delovno površino. Oblikujemo jo v kup, v sredini katerega napravimo jamico. Vanjo vlivamo soljeno mlačno vodo in mešamo. Ko moka popije vodo, prilijemo še raztopljen kvas. Z rokami testo mesimo, da postane gladko, nato ga oblikujemo v hlebček in položimo v pomokano skledo. Testo postavimo na toplo in pustimo vzhajati 30-45 minut. Nato testo ponovno pregnetemo, razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo v pomaščen pekač. Testo premažemo najprej z oljčnim oljem, nato s paradižnikovo mezgo, nazadnje ga obložimo z rezinami veganskega sira (npr. Cheezly) in zelenjavo. Po vrhu potresemo origano. Pečemo 15-20 minut na 200ºC.

Wednesday, August 15, 2012

Kokosovi poljubčki


Potrebujemo: 
- 40g kokosovega masla 
- 150 g sladkorja 
- 2 žlici moke 
- 250 g kokosove moke 
- 1 dcl rastlinskega mleka (sojino, riževo ali kako drugo)

Priprava: 
Kokosovo maslo stopimo in mu dodamo sladkor, da postane kremasto. Odstavimo, dodamo kokos, moko in rastlinsko mleko. 
Oblikujemo v poljubčke in pečemo na pekaču obloženem s papirjem za peko 10-15 minut pri 180ºC (da malo porjavijo).

Monday, August 13, 2012

Mediteranski namaz



Potrebujemo:
- 200 g navadnega tofuja
- 100 g paradižnikovega koncentrata (ali 1 svež in 2 sušena paradižnika)
- pol čebule
- 1 strok česna
- pest sveže bazilike
- pest svežega origana
- pest črnih oliv
- 2 ali 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper po okusu

Priprava:
Tofu in čebulo narežemo na kose in v mešalniku zmešamo do gladkega. Dodamo liste bazilike, osmukane lističe origana, česen, paradižnik in olje ter ponovno premešamo. Ko dosežemo željeno konsistenco, solimo in popramo po okusu in dodamo olive. Sedaj mešalnik vklopimo v nekaj kratkih intervalih, da olive naseklja, jih pa ne zmelje popolnoma.
Serviramo kot pomako za svežo narezano zelenjavo ali pa kot namaz za kruh. Namazane kruhke obložimo s svežo zelenjavo (kumare, paradižnik, redkvice, čebula, rukola, paprika) in zelišči po želji.

Saturday, August 11, 2012

Gosta koruzna juha



Za 3 krožnike juhe potrebujemo:
- 2 storža mlade (mlečne) koruze
- 30 ml sojine/riževe/ovsene smetane
- vegansko jušno kocko
- česen v prahu
- sol, poper

Priprava:
Koruzne storže kuhamo v slani vodi (približno 20 minut). Ko se malce ohladi, z nožem zrna postrgamo s storža. Koruzna zrna, česen v prahu, sol, poper in rastlinsko smetano zatem stresemo v mešalnik in mešamo, da dobimo zelo gosto »kremo«. Istočasno si posebej pripravimo jušno osnovo tako, da zelenjavno kocko raztopimo v ¾ litra vode (lahko tudi manj, količina vode je odvisna od želene gostote juhe). Jušni osnovi dodamo koruzno zmes, premešamo in kuhamo še približno 5 minut. 

Thursday, August 9, 2012

Hladni nadevani paradižniki


Potrebujemo:
- paradižnike srednje velikosti 
- riž 
- vegansko majonezo (kupljeno ali pripravljeni po tem receptu
- veganske hrenovke (na primer pšenične »Wheaty«) 
- peteršilj 
- limonin sok 
- sol, poper

Priprava:

Riž skuhamo po navodilih. Medtem hrenovke zrežemo na zelo majhne koščke in jih popražimo na olivnem olju, da postanejo hrustljave. Ko se riž in hrenovke ohlajajo, z žličko izdolbemo paradižnike (ostalo meso paradižnikov lahko kasneje uporabimo v solati). Ohlajeni riž in hrenovke nato zmešamo z majonezo in sesekljanim svežim peteršiljem. Solimo po okusu, dodamo še nekaj limoninega soka in dobro premešamo. Maso nadevamo v paradižnike. Jed postrežemo ohlajeno.



Tuesday, August 7, 2012

Namaz iz indijskih oreščkov



Potrebujemo:
- 1,5 skodelice indijskih oreščkov (nepraženih, nesoljenih)
- 1/4 skodelice vode
- 2 čajni žlički limoninega soka
- 1 čajno žličko jabolčnega kisa
- 2 žlici kosmičev žlahtnega oz. jedilnega kvasa (ne pivskega!)
- 2 stroka česna, fino sesekljanega
- mleti poper in papriko v prahu
- sol po okusu
- po potrebi še nekaj žlic vode in/ali olivnega olja

Priprava: 
• Indijske orešče čez noč namočimo v vodi. Zjutraj jih odcedimo in speremo pod tekočo vodo.
• Oreščke skupaj z drugimi sestavinami v multipraktiku zmeljemo do gladkega; po potrebi vmes dodajamo tekočino in maso postrgamo s sten mešalnika.
• Postrežemo s svežo zelenjavo, krekerji, kruhom ali tortilla čipsom. 

Sunday, August 5, 2012

Ajdova kaša z zelenjavo in falafli



Za 4 osebe potrebujemo: 
- 2 manjši bučki (narezani na majhne koščke)
- cvetačo (količinsko enako bučkam; narezano na cvetke) 
- 1 pločevinko rdečega fižola 
- 12 do 15 žlic ajdove kaše
- jušno začimbo
- peteršilj
- poper
- po želji 1 žlico žlahtnega (jedilnega) kvasa v kosmičih 
- svežo ali vloženo mlado koruzo (baby corn)
- mešanico za falafel polpete 
- olje za cvrtje

Priprava:
• V lonec damo cvetačo in dolijemo ravno toliko vode, da je cvetača pokrita (raje manj; če bo potrebno, jo lahko kasneje še dolijemo). Dodamo jušno začimbo, poper in peteršilj ter ajdovo kašo, čez nekaj minut pa še bučke. Kuhamo, dokler ajdova kaša ni mehka; med kuhanjem naj vpije vso tekočino. Na koncu dodamo še dobro odcejen fižol (ter kvas, če smo se ga odločili uporabiti) in premešamo. 
• Falafel polpete pripravimo po navodilih na embalaži (mešanico zmešamo z vrelo vodo, pustimo stati 15 minut, oblikujemo polpete in jih v ponvi ocvremo; s papirnatimi servietami popivnamo odvečno maščobo).
• Postrežemo z vloženo (ali na hitro popečeno svežo) mlado koruzo.

Friday, August 3, 2012

Obloženi kruhki z listnatim ohrovtom





Potrebujemo:
- kruh po izbiri
- kumaro
- listnati ohrovt (katero koli sorto)
- veganske rezine (na primer rezine s čebulo in žajbljem znamke Redwood)


Priprava:
Vsak košček kruha obložimo z vegansko rezino in listnatim ohrovtom, ki ga obtežimo s kolobarji kumare.
Obložene kruhke si lahko privoščimo za malico ali kosilo, dobrodošli so pa tudi kot prigrizek na zabavah.




Listnati ohrovt (angl. kale, pri nas ponekod znan tudi kot kelj) spada v družino zeljnic. Poznamo kodrolistnega, rdečega ruskega, črnega toskanskega in druge vrste. Dobro uspeva skoraj vse leto in je bogat z vlakninami, vitamini K, A, B in C, železom, kalcijem, magnezijem, luteinom, omega 3 maščobnimi kislinami, folno kislino in drugimi hranili.

Wednesday, August 1, 2012

Rezanci v smetanovi omaki z bučkami


Potrebujemo:
- 500 g širokih rezancev
- 2 bučki
- sezamovo olje
- sojino, riževo ali ovseno smetano
- sir iz riževega mleka (ali topljiv sojin sir)
- sol
- začimbe po želji (peteršilj, origano, rožmarin, poper...)


Priprava:
• Rezance skuhamo in odcedimo.
• Bučki olupimo in narežemo na koščke ter popražimo na sezamovem olju, nato pa rahlo zalijemo z vodo, solimo ter dušimo približno pet minut. Dodamo rastlinsko smetano, topljiv sir in začimbe ter odstavimo z ognja.
• Omako zmešamo s kuhanimi rezanci in okrasimo s svežim peteršiljem.