Saturday, August 25, 2012

Bezgova marmelada


Za približno 1 l marmelade potrebujemo:
- 2 l bezgovih jagod
- 350g sladkorja
- 4 žlice limoninega soka
- po želji vegansko želirno sredstvo ali agar agar


Priprava:
• Bezgove jagode osmukamo s pecljev in jih speremo pod tekočo vodo. Uporabimo le zrele jagode, zelene in rdeče odstranimo. Stresemo jih v večjo posodo, dodamo 1,5 dcl vode in na zmerni temperaturi pokrite kuhamo, dokler ne popokajo.
• Tekočino, ki se sprosti pri kuhanju, precedimo, jagode pa pretlačimo skozi cedilo. Olupke in peške zavržemo.
• Dobljeni sok ponovno zavremo, dodamo sladkor in limonin sok in na nizki temperaturi odkrito vremo še 5-7 minut. 
• Če želimo gosto marmelado, hkrati s sladkorjem dodamo v 1 dcl vode raztopljeno želirno sredstvo ali agar agar.
• Marmelado prelijemo v kozarčke in jih zapremo. Zavijemo jih v kuhinjsko krpo in jih pustimo v toplem prostoru, da se počasi ohlajajo. Čez tri dni jih lahko postavimo v hladilnik, kjer se bo marmelada, če nismo uporabili želirnega sredstva, samodejno nekoliko strdila.

No comments:

Post a Comment