Thursday, May 24, 2012

Veganska gibanica


Potrebujemo:
- za vlečeno testo
       • 500 g moke
       • 1/4 čajne žličke soli
       • 4 žlice olja
       • 2 dcl mlačne vode
- za makov nadev
       • 150 g mletega maka
       • 30 g sladkorja
       • 1 vanilin sladkor
       • 1 dcl rastlinskega mleka
- za orehov nadev
       • 250 g mletih orehov
       • 30 g sladkorja
       • 1 vanilin sladkor
       • 1,5 dcl rastlinskega mleka
- za sirov nadev
       • 1,7 l sojinega mleka (vsebuje naj vsaj 14% soje)
       • 8 žlic jabolčnega kisa
       • 1,5 dcl sojinega jogurta ali ovsene smetane
       • 30-50 g rozin
       • 30 g sladkorja
- za jabolčni nadev:
       • 3 večja jabolka (približno 700 g naribanih jabolk)
       • 30 g sladkorja
       • limonino lupinico
       • cimet
- 50 ml ovsene smetane za preliv

Priprava:
• Moko presejemo v večjo posodo. Dodamo sol, olje in vodo in zamesimo testo. Pustimo počivati vsaj 15 minut.
• Makov nadev: z vrelim rastlinskim mlekom poparimo mak in ostale sestavine (lahko tudi par minut kuhamo).
Orehov nadev: z vrelim rastlinskim mlekom poparimo orehe in ostale sestavine (lahko tudi par minut kuhamo).
• Priprava sojine skute za sirov nadev: mleko zavremo in ko se prične dvigovati, vanj vlijemo kis. Takoj se bodo pričele delati grudice – poberemo jih in jih splaknemo pod tekočo vodo, da izgubijo okus po kisu.
• Sirov nadev: Sojino skuto zmešamo s sojinim jogurtom ali ovseno smetano, rozinami in sladkorjem.
• Jabolčni nadev: jabolka olupimo, naribamo in jih dušimo v posodi z ostalimi sestavinami, da spustijo sok. 
Testo razdelimo na 5 hlebčkov in vsakega posebej zvaljamo na velikost pekača.
• V pomaščen pekač položimo plast testa, po katerem porazdelimo makov nadev. Izmenično si sledijo naoljeno testo in sirov nadev, nadev z orehi in jabolčni nadev. Končamo s 5. plastjo testa, ki ga polijemo s sladkano ovseno smetano.
• Pečemo 45 minut na 180ºC. 
• Postrežemo posuto z mletim sladkorjem.

3 comments:

  1. Lahko namesto sladkorja uporabim med ali pa agavin sirup in v kakšnih količinah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdravljeni,
      lahko uporabite agavin sirup. Načeloma lahko tudi javorjev sirup, ampak se bo majčkeno poznalo pri okusu. Dodajte ga malenkost (recimo 5g) več kot je navedeno za sladkor (torej 35g). Ker se agavin sirup od enega do drugega proizvajalca nekoliko razlikuje po gostoti, v primeru, da je sirup redek, malenkost zmanjšajte količino sojinega mleka v receptu (10-15ml manj).

      Delete