Saturday, May 26, 2012

Špinačni njoki trecolori



Potrebujemo:
- za njoke:
       • 700 g krompirja
       • 400 g špinače
       • 150 g moke
       • sol
- za orehovo omako:
       • kos rženega kruha
       • 1 dcl riževega mleka
       • pol skodelice drobno mletih orehov
       • žlico riževe smetane
       • žlico oljčnega olja
       • sol in poper
- za paradižnikovo omako:
       • strok česna
       • oljčno olje
       • 400 g pasiranega paradižnika      
       • šopek sveže bazilike 
- za brokolijevo omako: 
       • srednje velik brokoli
       • 50-100ml ovsene ali riževe smetane  
       • sol, poper

Priprava:
• Krompir skuhamo (cel, z olupkom; cca. 30-40 minut). Medtem špinačo vržemo v slan krop in kuhamo približno 10 minut. 
• Krompir še vroč olupimo in pretlačimo. 
• Špinačo odcedimo, iz nje iztisnemo vso vodo (potrebnega je nekaj potrpljenja, da izžamemo resnično vso vodo) in jo sesekljamo.
• Ohlajen pretlačen krompir, moko, špinačo in sol v skledi premešamo in pregnetemo, da dobimo kompaktno zmes. Na pomokani mizi iz testa naredimo dolge svaljke in jih narežemo, da dobimo njoke.
Orehova omaka: kos rženega kruha namočimo v riževem mleku. Dodamo mlete orehe, riževo smetano, olje, sol in poper. S paličnim mešalnikom vse sestavine zmešamo, da nastane homogena zmes. Če želimo, da je omaka bolj redka, dodamo več riževega mleka.  
• Paradižnikova omaka: Sesekljan strok česna vržemo v ponev z vročim oljčnim oljem in počakamo, da česen zadiši. Prilijemo pasiran paradižnik, dodamo nasekljano baziliko in posolimo. Kuhamo 5-10 minut.
• Brokolijeva omaka: brokoli skuhamo v slanem kropu. S paličnim mešalnikom ga med dodajanjem ovsene ali riževe smetane zmešamo, dokler ne dobimo želene gostote. Solimo in popramo po želji.

No comments:

Post a Comment