Potrebujemo:
- za njoke:
• 700 g krompirja
• 400 g špinače
• 150 g moke
• sol
- za orehovo omako:
• kos rženega kruha
• 1 dcl riževega mleka
• pol skodelice drobno mletih orehov
• žlico riževe smetane
• žlico oljčnega olja
• sol in poper
- za paradižnikovo omako:
• strok česna
• oljčno olje
• 400 g pasiranega paradižnika
• šopek sveže bazilike
- za brokolijevo omako:
• srednje velik brokoli
• 50-100ml ovsene ali riževe smetane
• sol, poper
Priprava:
• Krompir skuhamo (cel, z olupkom; cca. 30-40 minut). Medtem špinačo vržemo v slan
krop in kuhamo približno 10 minut.
• Krompir še vroč olupimo in pretlačimo.
• Špinačo
odcedimo, iz nje iztisnemo vso vodo (potrebnega je nekaj potrpljenja, da izžamemo
resnično vso vodo) in jo sesekljamo.
• Ohlajen pretlačen krompir, moko, špinačo in
sol v skledi premešamo in pregnetemo, da dobimo kompaktno zmes. Na pomokani
mizi iz testa naredimo dolge svaljke in jih narežemo, da dobimo njoke.
• Orehova omaka: kos rženega kruha namočimo v riževem mleku. Dodamo mlete orehe, riževo smetano, olje, sol in poper. S paličnim mešalnikom vse
sestavine zmešamo, da nastane homogena zmes. Če želimo, da je omaka
bolj redka, dodamo več riževega mleka.
• Paradižnikova omaka: Sesekljan strok česna vržemo v ponev z vročim
oljčnim oljem in počakamo, da česen zadiši. Prilijemo pasiran paradižnik,
dodamo nasekljano baziliko in posolimo. Kuhamo 5-10 minut.
• Brokolijeva omaka: brokoli skuhamo v slanem
kropu. S paličnim mešalnikom ga med dodajanjem ovsene ali riževe smetane zmešamo, dokler ne dobimo želene gostote. Solimo in popramo po želji.
No comments:
Post a Comment