Sunday, July 22, 2012

Polnjeni šampinjoni Portobello


Za 4 osebe potrebujemo:
- 4 velike šampinjone (s premerom 8-10 cm; znani so tudi pod imenom Portobello)
- 150 g navadnega tofuja, narezanega na majhne kocke
- 1 manjšo čebulo, drobno sesekljano,
- 1/2 rumene ali rdeče paprike, narezane na drobne koščke
- 2 skodelici grobo narezanih lističev špinače
- 1 večji ali pest češnjevih paradižnikov, drobno narezanih
- šopek svežega peteršilja, drobno naselkjanega
- dva stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 žlice moke
- sol in poper po okusu

Priprava:
• Gobe temeljito operemo in jih izdolbemo (odstranimo bete in lističe trosovnice). Položimo jih (z odprtinami navzgor) na pekač, obložen s papirjem za peko in jih za 12 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200ºC. 
• Medtem pripravimo polnilo. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo; še preden postekleni, dodamo stisnjen česen in tofu. Ob stalnem mešanju na srednje visoki temperaturi pečemo 5 minut.  
• V ponev dodamo papriko in peteršilj ter premešamo. Pečemo še 2 minuti. 
• Sedaj vsebino ponve po okusu začinimo s soljo in poprom ter enakomerno potresemo z moko. Premešamo, dodamo špinačo in paradižnik, ponovno premešamo in ponev odstavimo. 
• Gobe vzamemo iz pečice in odlijemo tekočino, ki se je nabrala v klobukih. Nato jih napolnimo s pripravljenim nadevom. (Če imamo nadeva preveč, napolnimo še polovico paprike). 
• Napolnjene gobe postavimo nazaj v pečico in jih pečemo 10-12 minut pri temperaturi 180ºC.
• Jed serviramo še vročo, zraven se poda sveža zelenjava.

1 comment: