Thursday, July 26, 2012

Hrustljave ploščice s kakavovimi zrni in višnjami



Za cca 30 hrustljavih ploščic potrebujemo:
- 1 skodelico moke
- 1/3 skodelice sladkorja
- pest suhih višenj (po želji lahko uporabimo brusnice)
- pest zdrobljenih kakavovih zrn
- 4 žlice veganske margarine
- 2 žlici vode


Priprava:
• Moko, margarino in sladkor s prsti premešamo in pregnetemo, da dobimo zmes, ki spominja na krušne drobtine. 
• Dodamo vodo, zdrobljena kakavova zrna in na drobno narezane suhe višnje. Testo oblikujemo v kepo in pregnetemo.
• Testo porazdelimo po dnu pekača, ki ga namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Z lopatico pritiskamo na testo, da se v tanki plasti porazdeli po celotnem dnu pekača.
• Pečemo 8-10 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180ºC. Ko se testo ohladi, ga narežemo na 1,5-2 cm široke trakove poljubne dolžine.
• Dobljene piškote položimo nazaj na pekač (potrebujemo večji pekač ali pa dva pekača: posamezni piškoti naj se med seboj ne stikajo) in pečemo še 10 minut pri 180ºC.
• Ploščice se odlično podajo h kavi ali sladoledu.


Če želimo manj rustikalne in bolj prefinjene ploščice, testo mesimo z mešalnikom (uporabimo nastavek za testo), ga tanko razvaljamo med dvema listoma papirja za peko, pred pečenjem pa ga (kar na pekaču) postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Tako pripravljeno testo lahko narežemo tudi na zelo tanke in dolge ploščice (cca 10-12 cm).

No comments:

Post a Comment