Monday, March 26, 2012

Stir-fry z zeljem in tofujevimi koščki


Zelje se odlično ujema s tofujem ali sejtanom. Za to "poslovenjeno" različico kitajske jedi smo namesto mungovih kalčkov uporabili kar belo zelje in, kot pričakovano, je rezultat odličen.

Za 2-3 osebe potrebujemo:
- 1 skodelico na trakce narezanega belega zelja
- 1 bučko, narezano na palčke
- 1-2 papriki, narezani na trakce
- 1 skodelico koščkov tofuja ali kakih drugih sojinih ali sejtanovih koščkov*
- 2 šopka riževih rezancev
- svetlo sojino omako
- žlico sončničnega olja
- svež peteršilj ali koriander

Priprava:
Segrejemo ponev ali wok in na olju popražimo tofu ali sejtan. Če uporabljamo sojine koščke, sledimo navodilom za pripravo na embalaži. Če uporabljamo tofu, pakiran v vodi, ga pred rezanjem na koščke čim bolje osušimo s papirnato brisačko. Malo preden so koščki dovolj pečeni, dodamo zelenjavo. Medtem pripravimo riževe rezance (nekatere je porebno le namočiti v vroči vodi, druge pa nekaj minut kuhati). Po 2-3 minutah, ko zelenjavo in koščke stalno mešamo ali ponev pretresamo, dodamo rezance, prelijemo s sojino omako po okusu in pred serviranjem še zadnjič premešamo.
Postrežemo s svežim peteršiljem ali koriandrom, po želji popramo s sveže zmletim poprom.

Različice:
Uporabimo lahko tudi por, na trakce narezan korenček, mini koruzice, gobe itd, namesto tofuja pa rdeči fižol. Za bolj aromatično različico uporabimo sezamovo olje ali potresemo s sezamom, ali pa v ponev hkrati s koščki dodamo na drobno narezan česen ali ingver.


* za recept brez glutena NE uporabimo sejtana. Če uporabimo zamrznjene ali kake druge vnaprej pripravljene sojine koščke, na embalaži preverimo, da ne vsebujejo glutena.

No comments:

Post a Comment