Za cca 35 piškotov (3 pekače) potrebujemo:
- 2¾ skodelice moke (1 skodelica = 240 ml)
- 1½ čajne žličke pecilnega praška
- 1½ jedilne žlice ingverja v prahu
- ½ čajne žličke mletih nageljnovih žbic
- 1 čajno žličko mletega cimeta
- ¾ skodelice zmehčane veganske margarine
- ¾ skodelice melase
- 1½ skodelice rjavega sladkorja
- ½ čajne žličke vanilije
Priprava:
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, ingver, nageljnove žbice in cimet, ter posebej margarino, melaso, sladkor in vanilijo, nato
pa oboje združimo, da dobimo gnetljivo maso; oblikujemo kroglo in maso za
kako uro postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 170°C in iz testa
oblikujemo kroglice, ki jih pred položitvijo v pekač rahlo sploščimo (na
približno 1 cm debeline) - če želimo, lahko testo tudi poljubno tanko
razvaljamo in piškote izrežemo z modelčki. Pazimo, da piškote v pekač
položimo dovolj narazen (nekaj cm), saj se med pečenjem nekoliko razlezejo.
Pečemo 15-20 minut (manj, če so tanjši). Najbolj teknejo še topli; preostale
piškote še ne povsem hladne zapremo v posodo, ki tesni, da ne izgubijo vlage
(oz. da ne postanejo trdi).
Predlog za serviranje: porišemo ali poškropimo jih z mešanico
sladkorja v prahu in limoninega soka.
S čim bi lahko nadomestila melaso? Ali ste poskusili delati te piškote tudi iz brezglutenske moke?
ReplyDelete