Sunday, March 25, 2012

Cimetova kolesca


Sestavine za testo:
- 1,5 skodelice tople vode
- kocka svežega kvasa (20g)
- 1,5 čajne žličke koruznega škroba
- 1/3 skodelice sončničnega olja
- 1/2 skodelice rjavega sladkorja
- 1,5 čajne žlicke soli
- 4,5 skodelice moke (na primer polnozrnata pirina moka)
- 3 čajne žličke cimeta

Sestavine za polnilo: 
- 1/5 skodelice sončničnega olja
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 1/2 skodelice sesekljanih orehov
- 1 skodelica mletega maka*
- 1/2 skodelice rozin
- 1/3 skodelice sojine smetane*
- 3 jedilne žlice cimeta
*lahko tudi brez maka in sojine smetane, za navodila glej spodaj 

Priprava:
V 1 skodelici tople vode z žličko sladkorja raztopimo kvas in pustimo, da naraste (cca 10 min)
V preostali 1/2 skodelice tople vode zmešamo koruzni škrob. Dodamo olje, sladkor in sol. Nazadnje dodamo kvas. Premešamo.
V večjo posodo presejemo moko in pomešamo s cimetom. Počasi dodajamo mokro mešanico in mesimo 10 minut.
Testo pustimo pokrito stati 1 uro, nato ga na hitro premesimo in pustimo stati še pol ure.
Ponovno premesimo testo in ga prerežemo na pol. Razvaljamo na dva 40x50 cm velika pravokotnika.
Zmešamo vse sestavine za polnilo. Razdelimo med oba kosa testa in čim bolj enako- merno razmažemo. (* Za polnilo brez maka in sojine smetane zmešamo vse sestavine razen olja. Z oljem premažemo testo, nato ga potresemo z mešanico sladkorja, orehov, rozin in cimeta.)
• Tesno zvijemo v rolado. Narežemo na 2 -2,5 cm široke rezine, ki jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vsako kolesce nekoliko pritisnemo na pekač.
Kolesca, pokrita s krpo, pustimo vzhajati 1 uro. (ni pa nujno)
Pečemo na 180º 25-30 minut.

No comments:

Post a Comment