Sestavine za testo:
- 1,5 skodelice tople vode
- kocka svežega kvasa (20g)
- 1,5 čajne žličke koruznega škroba
- 1/3 skodelice sončničnega olja
- 1/2 skodelice rjavega sladkorja
- 1,5 čajne žlicke soli
- 4,5 skodelice moke (na primer
polnozrnata pirina moka)
- 3 čajne žličke cimeta
Sestavine za polnilo:
- 1/5
skodelice sončničnega olja
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 1/2 skodelice sesekljanih orehov
- 1 skodelica mletega maka*
- 1/2 skodelice rozin
- 1/3 skodelice sojine smetane*
- 3 jedilne žlice cimeta
*lahko tudi brez maka in sojine
smetane, za navodila glej spodaj
Priprava:
• V 1 skodelici tople vode z žličko
sladkorja raztopimo kvas in pustimo, da naraste (cca 10 min)
• V preostali 1/2 skodelice tople vode
zmešamo koruzni škrob. Dodamo olje, sladkor in sol. Nazadnje dodamo kvas.
Premešamo.
• V večjo posodo presejemo moko in
pomešamo s cimetom. Počasi dodajamo mokro mešanico in mesimo 10 minut.
• Ponovno premesimo testo in ga
prerežemo na pol. Razvaljamo na dva 40x50 cm velika pravokotnika.
• Zmešamo vse sestavine za polnilo. Razdelimo med oba kosa testa in čim bolj enako- merno razmažemo. (* Za
polnilo brez maka in sojine smetane zmešamo vse sestavine razen olja. Z
oljem premažemo testo, nato ga potresemo z mešanico sladkorja, orehov, rozin in
cimeta.)
• Tesno zvijemo v rolado. Narežemo na 2
-2,5 cm široke rezine, ki jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vsako
kolesce nekoliko pritisnemo na pekač.
• Kolesca, pokrita s krpo, pustimo
vzhajati 1 uro. (ni pa nujno)
• Pečemo na 180º 25-30 minut.
No comments:
Post a Comment