Potrebujemo:
- za kavno plast:
• 250 g moke
• 35 g koruznega škroba
• 1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
• 1/2 čajne žličke sode bikarbone
• 100 g sladkorja
• 75 g kokosove maščobe
• 2,5 dcl sojinega mleka
• 2 čajni žlički vanilijeve paste ali 1 strok vanilije
• 2,5 dcl ohlajene kave
- za čokoladno plast:
• 400 g kremnega ("silken") tofuja
• 150 g temne ali jedilne veganske čokolade
• 1/2 dcl sojinega mleka
- za vanilijevo plast:
• 400 g kremnega ("silken") tofuja
• 1 čajno žličko koruznega škroba
• 1 dcl sojinega mleka
• 2 čajni žlički vanilijeve paste ali 1 strok vanilije
• 5 žlic agavinega sirupa
• po želji 50 g veganske bele čokolade
- za posip:
• kakav v prahu
Priprava:
• Najprej pripravimo biskvit, ki bo osnova za kavno plast. Potrebujemo pekač dimenzij cca 22x22cm ali 16x30cm, ali pa okrogel pekač s premerom 25cm, najbolje s snemljivim robom. Moko, koruzni škrob, pecilni prašek in sodo bikarbono presejemo v posodo za mešanje. V drugi posodi v 1.5 dcl tople vode raztopimo kokosovo maščobo, dodamo sladkor, sojino mleko in vanilijo ter dobro premešamo. Tekoče sestavine dodamo k suhim in stepamo, da dobimo gladko zmes. Le-to prelijemo v pomaščen pekač, ki ga postavimo v predogreto pečico. Pečemo 25-30 minut pri 180ºC oziroma dokler se površine noža ali zobotrebca, ki ga zabodemo v biskvit in izvlečemo, več na drži tekoča masa.
• Ko se biskvit ohladi, mu odrežemo "kapo", da je zgornja površina popolnoma ravna in brez skorje. Postavimo ga nazaj v pekač, kjer se je pekel, in ga enakomerno natopimo s kavo. (Odrezane vrhnje skorje v tem receptu ne uporabimo).
• Sedaj pripravimo čokoladno plast. Čokolado stopimo na pari (metoda je opisana tukaj). Dodamo sojino mleko in tofu in stepemo v gladko kremo, ki jo prelijemo čez biskvit. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladna krema strdi.
• Za vanilijevo plast koruzni škrob raztopimo v sojinem mleku in med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Če smo se odločili dodati še belo čokolado, jo sedaj nalomimo v mleko in jo med mešanjem raztopimo. Nato dodamo tofu, agavin sirup in vanilijo ter stepemo v gladko kremo. Ko se krema ohladi (lahko je mlačna), jo prelijemo čez čokoladno plast. Pekač ponovno nekaj ur (ali čez noč) pustimo stati v hladilniku.
• Pred serviranjem potresemo s kakavom v prahu. Če smo uporabili okrogel pekač, lahko serviramo kot torto, ki jo razrežemo šele na mizi.
No comments:
Post a Comment