Sunday, December 2, 2012

Nekvašen kruh s paradižnikom in olivami



Potrebujemo:
- 500 g moke*
- 30g sušenega paradižnika
- pest črnih oliv
- 2 žlici suhih začimb po izbiri (npr. peteršilj, origano, timijan, rožmarin)
- žlico oljčnega olja
- ščep ali dva soli

Priprava:
• Sušen paradižnik nasekljamo in ga namočimo v nekaj žlicah tople vode.
• Moko in sol dobro premešamo. V sredini naredimo jamico, v katero vlijemo 2 dcl mlačne vode in žlico oljčnega olja. Zamesimo testo in ga gnetemo 6-8 minut. Dodamo suhe začimbe in ponovno pregnetemo. Testo naj bo tako mokro, da je še nekoliko lepljivo, vendar lepo odstopa od podlage.
• Testo pokrijemo s krpo in v toplem prostoru pustmo počivati 30 do 60 minut. Nato vanj vmesimo nasekljane olive in namočen sušen paradižnik. 
• Testo razdelimo na 3 ali 4 kepice, ki jih na pomokani površini z roko ali z valjarjem sploščimo in raztegnemo v okroglo ali ovalno obliko.
• Testo položimo na pekač in pustimo počivati še vsaj 10 minut, nato ga prestavimo v pečico, segreto na 200ºC. Po minuti ali dveh peke temperaturo zmanjšamo na 180ºC in pečemo še 15-20 minut (odvisno od debeline kruha).
• Kruh lahko ponudimo samostojno ali z juho, lahko ga uporabimo za sendviče, odlično se pa poda k pomakam (npr. humus ali guacamole) v družbi sveže zelenjave.


* najbolje je uporabiti mešanico moke za kruh in navadne bele, pirine ali polnozrnate moke v razmerju med 1:1 in 1:2.

No comments:

Post a Comment