Saturday, December 8, 2012

Ananasov kolač iz ponve



Potrebujemo:
- 200 g moke
- 2 dcl sojinega mleka
- 8 rezin ananasa (lahko iz pločevinke)
- 1 čajno žličko pecilnega praška ali sode bikarbone
- 1 čajno žličko vanilijeve paste ali esence
- 4 žlice sladkorne melase ali temnega muscovado sladkorja
- 3 žlice veganske margarine ali 50 g kokosove maščobe
- agavin sirup

Priprava:
• Moko, pecilni prašek (in sodo bikarbono) premešamo. Maščobo, melaso (oziroma sladkor), vanilijo in sojino mleko dobro zmešamo v drugi posodi in dobljeno zmes nato dodamo moki. 
• Z žlico, metlico ali mešalnikom mešamo, da dobimo gladko maso. Če je masa preveč tekoča, primešamo še žlico ali dve moke (masa mora biti dovolj gosta, da se površina po mešanju samodejno popolnoma ne izravna).
• Segrejemo večjo ponev in dno na tanko premažemo s kokosovo maščobo ali pa prekrijemo z oljem v pršilu. Na dno ponve v poljubnem vzorcu položimo 4 rezine ananasa, ki jih nato prekrijemo z maso. Le-to z žlico ali s spatulo poravnamo in na vrh naložimo še preostali ananas. Pokrijemo s pokrovom in 15 minut pečemo na srednje visoki temperaturi - vmes dvakrat odlijemo paro, ki se je kondenzirala na pokrovu. Nato kolač odkrijemo in pečemo še 5 minut oziroma dokler se površine noža ali zobotrebca, ki ga zabodemo v kolač in izvlečemo, več ne drži tekoča masa.
• Pečen kolač iz ponve prestavimo na mrežico za hlajenje (ali na kuhinjsko krpo). Ko se ohladi, ga narežemo, pokapamo z agavinim sirupom in serviramo s svežim sadjem po izbiri.


No comments:

Post a Comment