Saturday, November 17, 2012

Njoki z golažem iz sejtana



Potrebujemo:
• za marinado za sejtan:
- 1 čajno žličko gorčice
- črno vino
- jušno osnovo
- 1 ali 2 žlici sojine omake
- strok česna
• za golaž:
- 500 g sejtana (pripravljenega na primer po tem receptu)
- jušno osnovo
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 1 ali 2 veliki čebuli
- strok česna
- lovorjev list, kumino, timijan, majaron
- 1 čajno žličko mlete paprike
- 1 žlico moke
- oljčno olje, sol, poper
• za njoke:
- 500 g krompirja
- 500 g jedilne buče
- 200 g moke
- 10 g čičerikine moke
- sol

Priprava:
• Sejtan narežemo na koščke in ga vsaj 24 ur mariniramo v zaprti posodi v hladilniku. Marinado pripravimo tako, da zmešamo črno vino in juho (najboljša je juha, v kateri se je kuhal sejtan) v razmerju 1:1, temu dodamo še žlico gorčice, zdrobljen česen in žlico sojine omake. 
• Za golaž sesekljamo čebulo in jo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Nato ji dodamo strt česen in moko. Dodamo mariniran sejtan. Malce ga prepražimo (da vino izhlapi). Nato sejtanu dodamo paradižnikovo mezgo, mleto rdečo papriko in marinado. Vse skupaj zalijemo z vodo ali juho, da dobimo želeno gostoto in količino golaža. Solimo in popramo po okusu. Golažu nato dodamo še začimbe po želji (lovorov list, kumino, timijan, majaron) in kuhamo na rahlem ognju še približno pol ure. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo.
• Za njoke olupimo in na kocke narežemo krompir in bučo. Stresemo ju v hladno vodo in kuhamo približno 20 minut. Krompir in bučo odcedimo in ju spasiramo. Pustimo, da se malce shladi. Žlici čičerikine moke dodamo žlico vode in primešamo spasiranemu krompirju in buči. Dodamo še navadno moko in sol ter oblikujemo v homogeno zmes. Na pomokani površini zmes razvaljamo in oblikujemo dolg svaljek, ki ga nato z nožem režemo v njoke. Medtem zavremo slan krop in njoke kuhamo tako dolgo, dokler priplavajo na vrh.


No comments:

Post a Comment