Potrebujemo:
• za
marinado za sejtan:
- 1 čajno žličko
gorčice
- črno vino
- jušno
osnovo
- 1 ali 2 žlici
sojine omake
- strok
česna
• za golaž:
- 500 g sejtana
(pripravljenega na primer po tem receptu)
- jušno
osnovo
- 3 žlice
paradižnikove mezge
- 1 ali 2
veliki čebuli
- strok
česna
- lovorjev
list, kumino, timijan, majaron
- 1 čajno žličko
mlete paprike
- 1 žlico
moke
- oljčno
olje, sol, poper
• za njoke:
- 500 g krompirja
- 500 g jedilne
buče
- 200 g moke
- 10 g čičerikine
moke
- sol
Priprava:
• Sejtan
narežemo na koščke in ga vsaj 24 ur mariniramo v zaprti posodi v hladilniku.
Marinado pripravimo tako, da zmešamo črno vino in juho (najboljša je juha, v
kateri se je kuhal sejtan) v razmerju 1:1, temu dodamo še žlico gorčice, zdrobljen
česen in žlico sojine omake.
• Za golaž sesekljamo
čebulo in jo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Nato ji dodamo strt
česen in moko. Dodamo mariniran sejtan. Malce ga prepražimo (da vino izhlapi).
Nato sejtanu dodamo paradižnikovo mezgo, mleto rdečo papriko in marinado. Vse
skupaj zalijemo z vodo ali juho, da dobimo želeno gostoto in količino golaža. Solimo
in popramo po okusu. Golažu nato dodamo še začimbe po želji (lovorov list,
kumino, timijan, majaron) in kuhamo na rahlem ognju še približno pol ure. Med
kuhanjem golaž večkrat premešamo.
• Za njoke olupimo
in na kocke narežemo krompir in bučo. Stresemo ju v hladno vodo in kuhamo
približno 20 minut. Krompir in bučo odcedimo in ju spasiramo. Pustimo, da se
malce shladi. Žlici čičerikine moke dodamo žlico vode in primešamo spasiranemu
krompirju in buči. Dodamo še navadno moko in sol ter oblikujemo v homogeno
zmes. Na pomokani površini zmes razvaljamo in oblikujemo dolg svaljek, ki ga
nato z nožem režemo v njoke. Medtem zavremo slan krop in njoke kuhamo tako
dolgo, dokler priplavajo na vrh.
No comments:
Post a Comment