Thursday, October 18, 2012

Doma pripravljen sejtan po dunajsko



Potrebujemo:
• za sejtan
- 500g glutenske moke  
- 4 veganske jušne kocke (ali 2l jušne osnove)
- sol, poper in ostale začimbe po želji (muškatni orešček, peteršilj...)
- 3 žlice kosmičev jedilnega kvasa
- sojino omaka
• za sejtan z zelenjavo še
- zelenjavo po želji (korenje, zelena, peteršilj, čebula, por, paradižnik)
• za cvrtje
- čičerikino moko
- krušne drobtine
- kokosovo olje


Priprava:
-- Sejtan.
• Najprej zmešamo suhe sestavine: 500g glutenske moke, začimbe in jedilni kvas.
• Če se odločimo za sejtan brez zelenjave, dve jušni kocki raztopimo v 1l tople vode. Dobljeno jušno osnovo dodamo k suhim sestavinam in mešamo toliko časa, da grudice izginejo in masa postane konsistentna Če je tekočine preveč, maso odložimo na cedilo, da odvečna voda odteče. (Osnovno pravilo za pripravo sejtana je, da sta moka in tekočina v razmerju 1:2.)
• Če se odločimo za sejtan z zelenjavo, pred pripravo glutenskega testa sesekljamo različno zelenjavo in jo prepražimo. Ko se ohladi, jo primešamo suhim sestavinam in postopek nadaljujemo kot je opisano zgoraj.
• Pripravljeno maso za sejtan oblikujemo v štruco ter zavijemo v belo bombažno krpo, prevežemo z belim sukancem in skuhamo v preostali jušni osnovi (oziroma vodi, v katerem smo raztopili dve jušni kocki). Po potrebi dolijemo vodo, da je štruca popolnoma prekrita. Čas kuhanja je odvisen od debeline štruce (45 do 60 min). Ali je sejtan kuhan, preverimo tako, da ga prerežemo: če je sredica mehka, ga še malo pokuhamo, če je čvrsta, pa je sejtan pripravljen.
-- Cvrtje po dunajsko.
• Kuhano štruco sejtana narežemo na kolobarje.
• Čičerikino moke zmešamo z nekaj vode, da dobimo zmes, ki je dovolj gosta, da se obdrži na sejtanu.
• Rezine sejtana pomočimo v čičerikino zmes, nato jih povaljamo v drobtinah.
• Kokosovo olje v ponvi dobro segrejemo. Količinsko ga mora biti toliko, da sejtan v njem plava. Sejtan spečemo z obeh strani.
• Ponudimo s kuhanim krompirjem in sočno solato. 

No comments:

Post a Comment