Potrebujemo:
• za sejtan
- 500g
glutenske moke
- 4 veganske
jušne kocke (ali 2l jušne osnove)
- sol, poper
in ostale začimbe po želji (muškatni orešček, peteršilj...)
- 3 žlice kosmičev
jedilnega kvasa
- sojino
omaka
• za sejtan
z zelenjavo še
- zelenjavo
po želji (korenje, zelena, peteršilj, čebula, por, paradižnik)
• za cvrtje
- čičerikino moko
- krušne drobtine
- kokosovo olje
Priprava:
-- Sejtan.
• Najprej
zmešamo suhe sestavine: 500g glutenske moke, začimbe in jedilni kvas.
• Če se
odločimo za sejtan brez zelenjave, dve jušni kocki raztopimo v 1l tople vode. Dobljeno
jušno osnovo dodamo k suhim sestavinam in mešamo toliko časa, da grudice izginejo
in masa postane konsistentna Če je tekočine preveč, maso odložimo na cedilo, da
odvečna voda odteče. (Osnovno
pravilo za pripravo sejtana je, da sta moka in tekočina v razmerju 1:2.)
• Če se
odločimo za sejtan z zelenjavo, pred pripravo glutenskega testa sesekljamo
različno zelenjavo in jo prepražimo. Ko se ohladi, jo primešamo suhim
sestavinam in postopek nadaljujemo kot je opisano zgoraj.
• Pripravljeno
maso za sejtan oblikujemo v štruco ter zavijemo v belo bombažno krpo, prevežemo
z belim sukancem in skuhamo v preostali jušni osnovi (oziroma vodi, v katerem smo raztopili dve jušni kocki). Po potrebi dolijemo vodo, da je
štruca popolnoma prekrita. Čas kuhanja je odvisen od debeline štruce (45 do
60 min). Ali je sejtan kuhan, preverimo tako, da ga prerežemo: če je sredica
mehka, ga še malo pokuhamo, če je čvrsta, pa je sejtan pripravljen.
-- Cvrtje po
dunajsko.
• Kuhano
štruco sejtana narežemo na kolobarje.
• Čičerikino
moke zmešamo z nekaj vode, da dobimo zmes, ki je dovolj gosta, da se obdrži na
sejtanu.
• Rezine sejtana
pomočimo v čičerikino zmes, nato jih povaljamo v drobtinah.
• Kokosovo olje
v ponvi dobro segrejemo. Količinsko ga mora biti toliko, da sejtan v njem
plava. Sejtan spečemo z obeh strani.
• Ponudimo s
kuhanim krompirjem in sočno solato.
No comments:
Post a Comment