Thursday, November 8, 2012

Kruh iz kislega testa



Potrebujemo:
- 3 dcl kisle kulture (iz 150 g moke)
- 500 g moke
- ščep soli
- žlico oljčnega olja

Priprava:
• Najprej potrebujemo kislo kulturo, ki se pripravlja pet dni. Nekaj žlic moke zmešamo z isto količino vode, da nastane masa, podobna tisti za palačinke. Zmes narahlo pokrijemo, a ne neprodušno (na primer s papirnato brisačko ali s pokrovčkom, ki ga položimo tako, da ostane majhna špranja) in pustimo stati v toplem prostoru. Zmes nato na 8 do 12 ur "hranimo": dodajamo po žlico ali dve moke in isto količino vode. Po petih dneh imamo približno 3 dcl fermentirane zmesi.
5. dan
3. dan











• 500g moke in ščep soli premešamo, dodamo kislo kulturo in 2 dcl mlačne vode in zamesimo testo. Le-to je precej mokro in ga je potrebno dolgo gnesti, da začne odstopati od podlage. 
• Testo pokrijemo s krpo in v toplem prostoru pustimo počivati 2 uri, nato ga ponovno pregnetemo, oblikujemo v enega ali dva hlebčka: na rahlo naoljeni površini oblikujemo podolgovato, plosko štruco. Zgornjo tretjino zapognemo navznoter, nato storimo isto s spodnjo tretjino. Tako dobimo gladek hlebček z le enim "šivom", ki naj bo na spodnji strani. Hlebček lahko nekoliko raztegnemo v željeno obliko.
• Surove hlebčke položimo v pekač in pustimo počivati 10-12 ur. V tem času kruh ne bo prav veliko vzhajal (še posebej, če smo uporabili polnozrnato moko); naraste šele v pečici.
• Pečemo 30 minut na 180ºC.
• Kruh iz kislega testa ima značilen, vendar ne neprijeten rahlo kiselkast okus. Po želji ga lahko omilimo z žličko sladkorja, ki jo raztopimo v mlačni vodi, preden le-to dodamo moki.

No comments:

Post a Comment