Monday, November 5, 2012

Presna čokoladna torta



Za torto s premerom 14 cm potrebujemo:
• za osnovo:
- 1 skodelico mletih lešnikov ali orehov
- ¾ skodelice rozin ali datljev
• za kremo:
- 2 žlici chia semen
- 1 skodelico avokadovega mesa
- 1 žlico limoninega soka
- 3 ali 4 žlice veganskega javorjevega sirupa
- 3 žlice kakava
- 1 čajno žličko vanilije v prahu
- ščep soli

Priprava:
-- Osnova:
• Rozine vsaj za pol ure namočimo v osoljeni vodi, nato jih zmeljemo v multipraktiku.
• Orehe zmeljemo v moko in nekaj žlic moke damo na stran.
• Rozine in orehe zmešamo in dobro pregnetemo z rokami. Če se masa lepi, si roke omočimo v vodi.
• Dno tortnega modela posujemo s preostalo orehovo moko. Maso za osnovo z rokami oblikujemo v kroglo in jo sploščimo. Položimo jo v tortni model in počasi raztegujemo do roba pekača. Rob osnove naj bo zavihan navzgor, da bo zadržal kremo.
-- Krema:
• Chia semena za pol ure namočimo v 6 žlicah vode – vmes večkrat premešamo, da preprečimo nastanek trde skorje na vrhu.
• Medtem s paličnim mešalnikom zmešamo ostale sestavine za kremo. Ročno primešamo še namočena chia semena. Maso prelijemo čez osnovo, ki je že v pekaču, in poravnamo.
• Okrasimo po želji. Torto obvezno postavimo čez noč v hladilnik.

No comments:

Post a Comment