Saturday, June 28, 2014

Čili "non carne" z zelenjavo



Za dobra dva litra čilija potrebujemo:
- 250-300 g sejtanovega drobljenca (ali enakovredno količino suhega sojinega drobljenca)
- 2 korenčka
-1 veliko rdečo ali rumeno papriko
- 2 bučki
- 4 stebla zelene
- 800 g kuhanega paradinižnika (pasiranega ali v koščkh)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 400 g kuhanega fižola (najprimernejša sta rdeč ali črn)
- 1 in pol veganske jušne kocke
- 2 žlici sončničnega ali oljčnega olja
- 1 veliko čebulo
- 4 stroke česna
- 1 ali 2 feferona
- 1 žlico mlete kumine
- 1 žlico mlete sladke paprike

Priprava:
• V segret lonec kanemo olje in nanj stresemo nasekljano čebulo in strt česen. Med mešanjem na srednje visoki temperturi pražimo 2 minuti.
• Dodamo na drobno narezan feferon in pražimo še dve minuti.
• Dodamo kumino in sladko papriko in dobro premešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
• Temperaturo zvišamo za 1 stopnjo in dodamo sejtanov drobljenec. Med mešanjem pražimo tako dolgo, da se drobljenec nekoliko zapeče. Če uporabimo suh sojin drobljenec, ga najprej namočimo v vreli jušni osnovi, nato iztisnemo odvečno tekočino in šele nato dodamo v lonec.
• Naposled je čas za zelenjavo. Korenček in  bučke narežemo na koščke in stresemo v lonec. Prilijemo kuhan paradižnik in jušno kocko, ki smo jo raztopili v 2dcl vroče vode. Dodamo še paradižnikovo mezgo, pokrijemo in pustimo, da na nizki temperaturi vre 15 minut.
• Sedaj dodamo kuhan fižol ter na drobne koščke narezano papriko in zeleno. Kuhamo še 5-10 minut.
• Postrežemo z rižem.

2 comments:

  1. Smem vprašati, kje se dobi črn fižol?

    ReplyDelete
  2. Če ne zraste na domačem vrtu, ga je najlažje najti v "specializiranih trgovinah" (kot so Norma, Biotopic, Kalček, Kašča...) Znamka Davret, na primer, ima 500g pakiranje suhega črnega fižola, dobi se pa tudi že kuhan.

    ReplyDelete