Wednesday, June 25, 2014

Jabolčna juha z ovsenimi medaljončki


Za 4 krožnike juhe potrebujemo
- 1.5 do 2 kg jabolk (odvisno od tega, koliko je odpada; najprimernejša so bolj kiselkasta jabolka, dobra izbira je sorta bramley)
- 100 g ovsenih kosmičev (ali 50g kosmičev in 50 g zdroba oz. grobo mlete moke)
- 100 ml mandljevega ali lešnikovega mleka
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlico kokosove maščobe
- 1/2 čajne žličke cimeta v prahu
- 1/2 čajne žličke nageljnovih žbic ali 2 zvezdasta janeža

Priprava:
• Ovsene kosmiče in ovseni zdrob dobro premešamo. Če uporabimo le kosmiče, jih polovico zmeljemo v sekljalniku. Primešamo cimet in sladkor ter prelijemo z mandljevim oziroma lešnikovim mlekom in pustimo stati dve uri, lahko tudi dlje.
• V ponvi stopimo kokosovo maščobo in jo prilijemo namočenemu ovsu ter dobro premešamo. Nato isto ponev uporabimo za pečenje medaljončkov.
• Z žlico zajamemo za oreh velik kupček ovsene mase in jo predenemo v ponev. Ponavljamo, da porabimo vso maso. Na srednje visoki temperaturi pečemo 3-4 minute, da se na spodnji strani kupčka oblikuje skorjica. Nato kupčke obrnemo in nekoliko pritisnemo ob dno ponve, da oblikujemo okrogle medaljončke. Pečemo še 3 minute. Medaljončki naj bodo na sredi še mehki.
• Jabolka olupimo in narežemo na koščke ter stresemo v lonec. Prelijemo z 1-2 dcl vode, dodamo nageljnove žbice ali zvezdasti janež in na nizki temperaturi dušimo 15 minut, da se jabolka zmehčajo. Nato odstranimo začimbe, jabolka pa s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko juho.
• Juho z medaljončki postrežemo toplo ali hladno. Prileže se kot poobedek, pa tudi za zajtrk.

No comments:

Post a Comment