Wednesday, June 18, 2014

9 okusov ovsenih kosmičev
Za eno skodelico ovsene kaše potrebujemo:
- 50-60 g ovsenih kosmičev ali ovsenega zdroba (grobo mlete moke)
- 250-350 ml ovsenega, sojinega ali drugega rastlinskega mleka ali vode
- poljubni dodatek: sadje, oreške, cimet, rabarbaro, agavin sirup…

Priprava:

1. korak: izberemo prave kosmiče
• Ovseni kosmiči so različnih vrst - nekateri so bolj drugi manj zvaljani, nekateri so narezani, drugi ne. Različne vrste potrebujejo različno količino tekočine, pa tudi kremnost ovsene kaše je odvisna od kosmičev, ki jih uporabimo. Na voljo je tudi ovseni zdrob, ki je lahko bolj ali manj fino mlet. Glede na to, ali imamo raje bolj ali manj kremno ovseno kašo in bolj ali manj gladko teksturo lahko s kombiniranjem že v nekaj poskusih najdemo kombinacijo, ki je ravno pravšnja za naš osebni okus.
(Za recept brez glutena uporabimo ovsene kosmiče brez glutena - torej takšne, za katere proizvajalec zagotavlja, da med predelavo in pakiranjem niso prišli v stik sledmi glutena.)


2. korak: ovsena kaša
• Glede na vrsto ovsenih kosmičev, ovsenega zdroba oziroma kombinacije obeh je odvisno, koliko tekočine bo potrebno dodati. Če oves le namočimo, bo zadostovala 3 kratna količina tekočine (se pravi 1,5 dcl tekočine na 50 g kosmičev), če ovseno kašo skuhamo, pa 5-6 kratna količina.
• Če je le mogoče, oves namakamo nekaj ur ali čez noč. Prelijemo z dvakratno količino tekočine, pokrijemo in pustimo stati. Lahko uporabimo kar vodo.
• Namočenim kosmičem dolijemo nekaj rastlinskega mleka in jih počasi segrevamo do vrenja. Pogosto premešamo in postopoma dodajamo rastlinsko mleko. Zelo dobro se obnese ovseno mleko, pa tudi sojino, lešnikovo ali mandljevo. Kuhamo 5-8 minut (odvisno od kosmičev, ki smo jih uporabili).
• Kuhano ovseno kašo naložimo v skodelico in postrežemo še toplo.


3. korak: poljubni dodatki
(od sličice levo zgoraj do sličice desno spodaj)
Borovnice: ovseno kašo postrežemo s pestjo borovnic.
Rozine: ovsenim kosmičem že med namakanjem in kuho dodamo 1-2 žlici rozin.
Čežana iz rabarbare: ovseno kašo postrežemo z nekaj žlicami čežane iz rabarbare, ki jo pripravimo tako, da na koščke narezana stebla rabarbare 10-15 minut na nizki temperaturi dušimo na nekaj žlicah vode ali pomarančnega soka in sladkamo po okusu.
Arašidovo maslo: v kuhano kašo vmešamo 1-2 žlici arašidovega masla.
Marmelada: ovseno kašo postrežemo z žlico marmelade.
Praženi lešniki: prgišče lešnikov drobmo narežemo, na kratko popražimo na suhi ponvi in potresemo po ovseni kaši.
Cimet: ovseno kašo potresemo z mletim cimetom.
Agavin sirup: ovseno kašo postrežemo z žlico agavinega sirupa.
Jagode: ovseno kašo postrežemo s pestjo narezanih jagod.Vse navedene okuse lahko tudi poljubno kombiniramo, seveda pa lahko posežemo tudi po drugih vrstah sadja in oreškov, ali pa kašo pojemo brez dodatkov.


Na našem blogu smo v preteklosti objavili že dva recepta za ovseno kašo brez dodatka rastlinskega mleka: kuhano kremno ovseno kašo z mletimi mandlji in super ovseno kašo brez kuhanja.

No comments:

Post a Comment