Wednesday, June 4, 2014

Ameriške palačinke z jagodami in rabarbaro


Za 16 manjših ali 6 velikih palačink potrebujemo:
- 2 skodelici gladke moke
- 300 g jagod, narezanih na koščke 
- 3 stebla rabarbare, narezane na koščke 
- 2 skodelici sojinega ali drugega rastlinskega mleka
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice sončničnega olja
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli

Za rabarbarin preliv pa še
- 5 ali 6 stebel rabarbare
- sok (in pulpo) ene pomaranče
- sladkor po okusu

 Priprava:

• Rabarbari odstranimo morebitne poškodovane dele in jo olupimo, nato pa narežemo na koščke (6-7mm). Iz treh stebel dobimo za 1 skodelico koščkov, morda malenkost več. Jagode operemo in narežemo na enako velike koščke kot rabarbaro.
• Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo. 
• Dolijemo sojino mleko in olje ter dodamo sladkor in zmešamo v gladko maso. Nazadnje v maso primešamo še jagode in rabarbaro.
• Za peko lahko uporabimo veliko ponev za več manjših palačink hkrati, ali pa majhno ponev, v kateri pečemo samo eno večjo palačinko naenkrat. Če ponev nima neoprijemljive prevleke, uporabimo kanček olja.
• Ponev segrejemo na visoki temperaturi (naj bo tako vroča, da kapljica vode, ki jo kanemo na ponev, takoj zacvrči). Nato vanjo z zajemalko nalijemo maso. Ta je bolj gosta kot tista za tanke palačinke, in se ne bo preveč razlezla. Za majhno palačinko zadostuje tretjina zajemalke mase. 
• Palačinke pečemo 3 minute. Ko masa ni več tekoča, jih obrnemo in pečemo še 2-3 minute.
• Pečene palačinke serviramo z agavinim sirupom, lahko pa pripravimo rabarbarin preliv: na večje kose narezano rabarbaro dušimo v soku ene pomaranče približno 15 minut in sladkamo po okusu.


No comments:

Post a Comment