Potrebujemo:
- 1/2 kg starega (ali bolj mokastega) krompirja
- 150 g moke (1/2 ostre, 1/2 pirine - ali mešanico moke
po želji)
- 1 žlico oljčnega olja
- 15 do 20 zrelih sliv (lahko tudi marmelado)
- sladkor ali kokosov sladkor
- cca 4 žlice maščobe (oljčno ali kokosovo olje ali margarino)
- kruhove drobtine (najboljše domače iz različnih vrst
kruha)
- sol
- cimet
Priprava:
• Krompir (cel in neolupljen) skuhamo, olupimo in
pretlačimo.
• Dodamo žlico oljčnega olja, moko in malce soli.
Toplo maso dobro zgnetemo in zvaljamo na cca 5 mm debeline.
• Testo narežemo na kvadratke poljubne velikosti (npr. 7cm x 7cm - odvisno od velikosti sliv). Na
vsak kvadratek položimo razkoščičeno slivo, ki smo jo napolnili s kokosovim
sladkorjem ali kocko sladkorja. (Namesto sliv lahko uporabimo tudi marmelado.)
• Oblikujemo cmoke. Pazimo, da so slive dobro prekrite
s testom.
• Cmoke stresemo v sla krop in jih kuhamo toliko časa,
da priplavajo na vrh.
• Poberemo jih iz vode in naložimo na rahlo naoljen krožnik.
• V ponvi segrejemo 4 žlice maščobe in dodamo
drobtine. Med mešanjem jih pražimo toliko časa, da pričnejo »škripati« pod
kuhalnico, nato ponev odstranimo in drobtinam dodamo malo cimeta.
• Pražene drobtine posujemo po cmokih.
No comments:
Post a Comment