Saturday, February 9, 2013

Veganski krofi po ptujsko



Za približno 10 krofov potrebujemo:
- 500 g bele moke
- 1 dcl olja
- 20 g svežega kvasa (ali vrečko suhega) 
- žličko sladkorja
- ščep soli
- 2,5 dcl ovsenega mleka
- 200 g javorjevega ali agavinega sirupa (ali 100 g sladkorja)
- 1 vrečko vanilijevega sladkorja
- ščep muškatnega oreščka
- bio limonina lupinica
- kanček ruma
- 1/3 čajne žličke kurkume za barvo
- marelično marmelado
- kokosovo maslo za cvrtje
- sladkor v prahu za posip (to je lahko tudi navaden sladkor, ki ga zmeljemo v mlinčku)

Priprava:
• Kvas damo vzhajati v toplo mleko, ki smo mu dodali žličko sladkorja. Premešamo in počakamo, da se mešanica speni in naraste. 
• V drugem lončku zmešamo javorjev sirup, olje in rum. 
• Presejano moko zmešamo z limonino lupinico, vanilijevim sladkorjem, ščepcem soli, ščepcem muškatnega oreščka in kurkumo. 
• Suhe sestavine dobro premešamo in vanje počasi vlivamo tekoče sestavine (kvasovo mešanico ter olje s sirupom in rumom). 
• Dobro pregnetemo, približno 20 minut, nato pustimo vzhajati eno uro. Za čas celotne priprave krofov je zelo pomembno, da imamo prostor zelo topel. 
• Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini razvaljamo na višino dveh prstov. Nato iz testa izrežemo kroge in jih položimo na prt. Pri tem pazimo, da so  vsaj 2 cm oddaljene eden od drugega, da se pri nadaljnjem vzhajanju ne zlepijo. Pokrijemo jih s prtom in pustimo vzhajati še približno 30 minut.  Pomembno je, da testo dovolj dolgo vzhaja, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi, da ne bodo imeli tako čudovitih venčkov. 
• Pripravimo kokosovo maslo za cvrtje. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno kuhalnico in se ob njej počasi in enakomerno dvigajo mehurčki. Olje pa ne sme biti prevroče, saj bodo potem krofi zunaj hitro pečeni, v notranjosti pa surovi. (Če nismo prepričani, ali so krofi že dovolj pečeni, lahko opravimo preizkus s pletilko, ki jo zabodemo od strani v notranjost krofa: izvleči jo moramo čisto.)
• Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto maščobo z zgornjo, vzhajano stranjo navzdol. Posodo pokrijemo s pokrovko. Pečemo 3-4 minute na eni strani, nato krofe v olju obrnemo in pečemo enako dolgo še na drugi strani, a tokrat pri odprti posodi.  Krofi morajo v olju prosto plavati. 
• Pečene krofe položimo na papirnate serviete ali cedilo, da se maščoba odcedi. Ne smemo polagati enega na drugega, saj se lahko pomečkajo. Ko se malce ohladijo, jih napolnimo z marelično marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu.

17 comments:

  1. to bo pa potrebno malo priredit,za diabetike..sladkor ne pride v poštev bela moka tudi ne,hvala vseeno,namesto bele moke pirina,namesto sladkorja za posip je odlična tudi kokosova moka če ne celo bočljša,seveda stvar okusa

    ReplyDelete
  2. ta recept ni dober če se dela z agavinim sirupom- delal sem in se držal navodil in vse skupaj je preveč "mokro" in nekompaktno, tako da sem na koncu moral dodajat moko, in glede na to kolk mal je kvasa dano na začetku, je vse skupaj bilo pač kr nekaj... tako da to verjetno gre s cukrom, ampak druga varianta je fail... :/

    ReplyDelete
  3. Mazinga, res škoda, da vam ni uspelo. Dve različici receptov smo pripravili z agavinim sirupom in so v obeh primerih krofi uspeli. Drugi, ki so delali po zgoraj navedenem receptu so nam sporočili, da so bili uspešni. V knjigi Matejina veganska kuhinja 2 je prav tako uporabljena tekočina za sladkanje, in sicer javorjev sirup (brez nikakršnega dodanega sladkorja). Žal ne bi vedeli, kaj je vzrok, da vaši krofi niso uspeli.
    Miša, seveda, s tem receptom smo se želeli tem bolj približati klasični različici krofov. Vsekakor je bolj zdravo uporabiti ajdovo ali pirino moko, kokosov sladkor itd.

    ReplyDelete
  4. na koncu sem delal mini krofke, niso bili slabi ampak sem si želel te s slike :P pol drugič ko nekomu ratajo se priporočam da se me povabi na krofe, jaz prinesem veg-mleko :)

    ReplyDelete
  5. Živjo! Jaz pa sem jutri imela namen narediti tele krofke, a nisem dobila ovsenega mleka imam pa riževo. Mislite da bi tudi vredu izpadli? Hvala :)
    Izgledajo pa božansko ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. meni pa je smešno, da se kvas uporablja v veganstvu...saj kvasovke so tudi živali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Res neumen komentar. Kvasovke nimajo nociceptorjev in NE čutijo bolečine. So ENOCELIČNI organizmi iz kraljestva GLIV. Živali imajo nociceptorje (VSI sesalci in velika večina vretenčarjev), čutijo bolečino in spadajo v kraljestvo ŽIVALI. Malo se izobrazi na področju biologije preden veganom govoriš o polovičarstvu in nam soliš pamet z nekimi neznanstvenimi neumnostmi, ki nimajo blage veze z ničemer.

      Delete
    2. Pa daj kakšni so to komentarji no. Ja res je smešno, samo ne vem kaj je bolj.. To da nimaš osnovnih stvari v glavi pošlihtanih al to, da si si dejansko upala napisat tak idiotski komentar.

      Delete
  7. in gobe so tudi gljive, kot gljive kvasovke, živali.... stupid polovičarstvo, kot vsemesojedci, ki se isto ne zavedajo svojih dejanj PA SE IMASTE ZA BOLJŠE HAHAHAHA

    zdaj veš, zdaj spremeni, se pouči in gremo dalje 💜💛💙💟

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glive so svoje kraljestvo, ločeno od kraljestva živali. A si ena od mesojedk, ki dlakocepiš in na vsak način iščeš "pristranskost" veganov? Kaj pa bakterije, ki so na sadju/zelenjavi in jih vegani jemo? Huhu, zate še ena kost za glodanje. V glavnem - ne primerjaj enoceličnih bitij, ki sploh nimajo organov, s katerimi bi čutili bolečino, temperaturne spremembe in podobno z živalmi, ki imajo samo za te funkcije posebej razvite celice, ki temu namenjenim delom možganov pošiljajo informacije. Živali ne samo da čutijo ampak tudi čustvujejo!

      Delete
  8. in gobe so tudi gljive, kot gljive kvasovke, živali.... stupid polovičarstvo, kot vsemesojedci, ki se isto ne zavedajo svojih dejanj PA SE IMASTE ZA BOLJŠE HAHAHAHA

    zdaj veš, zdaj spremeni, se pouči in gremo dalje 💜💛💙💟

    ReplyDelete
  9. meni pa je smešno, da se kvas uporablja v veganstvu...saj kvasovke so tudi živali

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Pod mus mora gospa ustanovit Društvo za pravice "gljiv" in kvasovk in javnost ozaveščat o pravicah določenih enoceličarjev. Tudi za bakterije bi lahko uvedli posebno društvo, ki bi se borilo proti antibiotikom. Maja bi resno lahko ustanovila taka društva s srednjeveško miselnostjo.

      Delete
  11. Maja, niso gljive, pač pa GLIVE. Pouči se ti malo o slovenskem jeziku, zarukanka.

    ReplyDelete
  12. Maja Witmajer, nisem vegan, nasprotno, "pračlovek" po dieti. Na recept sem naletel pri iskanju receptov za krofe. Tvoji komentarji odsevajo to kar si. Primitivno, blesavo in puhloglavo bitje. Bolj primitivno kot vsaka goba ali gljiva.

    ReplyDelete