Wednesday, February 20, 2013

Veganska sarma



Potrebujemo:
- 1 glavo kislega zelja
- 250 g sejtanovega ali namočenega sojinega drobljenca 
- prekajen tofu (100 g, po želji več)
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- 2 skodelici riža
- majaron
- sol
- poper
- 2 žlici olja
- 1 slabo žlico koruzne moke / Gustina
- 1 žlico sladke rdeče paprike 
- 1 žlico paradižnikove mezge

Priprava:
• Drobno nasekljano čebulo prepražimo, dodamo drobljenec (sojine koščke), strt česen, solimo in popramo ter še malo popražimo. Tej masi dodamo še riž in majaron ter vse skupaj še malo prepražimo.
• Zeljnato glavo razlistamo in si shranimo od 10 – 12 listov (precenimo, koliko imamo mase in kako veliki so listi; 3 ali 4 liste bomo tudi potrebovali nenapolnjene). Ostalo zelje narežemo ali naribamo. 
• Celim listom odstranimo trdi sredinski del ter nanje položimo maso (približno dve jušni žlici). List zavijemo in pritrdimo z zobotrebcem. 
• Na dno ognjevarne posode ali globokega pekača s pokrovom vlijemo žlico olja in nanj položimo nekaj koščkov dimljenega tofuja. Preko položimo malo narezanega zelja (za približno en prst) in na to sarmice. Preko sarmic zopet položimo nekaj koščkov dimljenega tofuja in narezano zelje. Postopek ponavljamo. Na koncu na vrh položimo nekaj celih listov. 
• V posodo prilijemo hladno vodo, da sega malo nad zelje. Nato pokrito posodo postavimo v pečico na 150 stopinj za dve uri in pol.
• V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo koruzni škrob in sladko rdečo papriko, premešamo in pazimo, da se ne prežge. Dodamo paradižnikovo mezgo, ki smo jo razredčili s kozarcem vode. S to maso prelijemo sarmo, posodo rahlo pretresemo in jo odkrito položimo v pečico za še 20 minut.

No comments:

Post a Comment