Saturday, February 2, 2013

Testenine z brokolijem in sezamom



Za 2 osebi potrebujemo:
- 250 g testenin, najboljše večje polžke ali svedrčke
- 1 srednje velik ali večji brokoli
- 3 stroke česna
- 4 žlice sezama ali mešanice sezama in kumine v zrnu
- žlico oljčnega olja
- poper
- sol

Priprava:
To je preprost recept, ki ga lahko hitro pripravimo z malo sestavinami.
• Steblo brokolija narežemo na majhne koščke, cvet pa na posamezne cvetke. Vse skupaj skuhamo v slanem kropu, ki ga bomo uporabili tudi za kuhanje testenin. 
• Med kuhanjem brokolija (približno 10 min) v večji ponvi na blagem ognju v olju popražimo nasekljan česen. 
• Polovico kuhanega brokolija s penovko preložimo v ponev, drugo polovico pa odložimo na rezalno desko. Ta del brokolija narežemo na drobno ali pa ga kar zmečkamo z vilicami, potem pa ga damo v ponev. Na blagem ognju kuhamo, dokler se ne skuhajo testenine, ki smo jih dali v krop, ko smo odstranili brokoli.
• Medtem na suhi ponvi popražimo sezam, da rahlo potemni in zadiši. V možnarju ga zmešamo z dvema ščepcema soli in stremo toliko, da nastane enakomerna mešanica prahu in celih zrn sezama (tej začimbi Japonci rečejo Gomashio).
• Kuhane testenine odcedimo tako, da v enem lončku prihranimo še malo vode. Zmešamo testenine z brokolijem in zalijemo s prihranjeno vodo. Potrebujemo kakšen deciliter te vode, da dobimo testenine, ki so lepo pomešane z brokolijem; ta del je pomemben, saj se drugače pri ohlajanju testenine nekoliko preveč posušijo.
• Postrežemo na nizkem krožniku, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo s sezamom.

No comments:

Post a Comment