Wednesday, February 13, 2013

Polnjeni čokoladni bonboni



Potrebujemo:
- 150 g kvalitetne temne čokolade
- pol skodelice semen granatnega jabolka
- 2 žlici chia semen
- 1,5 žlice agavinega sirupa
- 1 žlico soka limone

Potrebujemo tudi silikonski model za čokoladne praline (ali ledene kocke).

Priprava:
• Semena granatnega jabolka stresemo v manjši lonec in dodamo 3 žlice vode. Na nizkem ognju segrevamo, da semena popokajo (lahko jim malo pomagamo z žlico) in se iz lupin začne izločati pektin (to opazimo kot zgoščevanje soka na robovih posode ali na žlici.
• Primešamo žlico chia semen, nato pa mešanico zmeljemo s paličnim mešalnikom ter precedimo skozi gosto cedilo ali gazo. Potrudimo se, da iztisnemo vso tekočino. Koščice in lupine zavržemo. Ponovno segrejemo (ni potrebno, da zavre).
• V sok granatnega jabolka sedaj dodamo še drugo žlico chia semen, sok limone in agavin sirup in ponovno zmeljemo s paličnim mešalnikom, da chia semena čim bolj zdrobimo.
• Dobljeno polnilo ohladimo na sobno temperaturo, potem pa postavimo v hladilnik.
• Sedaj se lotimo čokolade. V manjši lonec nalijemo 2-3cm vode, na vrh pa postavimo posodo, ki naj sloni na robu lonca in se z dnom ne dotika vode. Čokolado nalomimo na koščke in stresemo v posodo. Na nizki temperaturi segrevamo, da se ustvarja para, ki greje posodo in topi čokolado. Ni nujno, da voda vre. Ves čas mešamo.
• Silikonski model približno do tretjine napolnimo s stopljeno čokolado (pomagamo si z žlico). S prsti s spodnje strani stisnemo vsak "bonbonček", da se čokolada razmaže po stenah modela. Slednje storimo dvakrat, da bo lupina bonbona dovolj debela in se polnilo ne bo razlilo. Nato model postavimo za 10 minut v hladilnik, da se lupinice strdijo.
• Sedaj bonbončke napolnimo. Polnilo naj sega do približno dveh tretjin višine bonbona.
• Nazadnje bonboni dobijo še dno: model do vrha napolnimo s čokolado.
• Model za 60-90 minut postavimo v hladilnik, nato pa bonbone izluščimo.

Bolj enostavni, a prav tako dobri so tudi čokoladni bonboni z lešniki namesto tekočega polnila.


2 comments:

  1. Lepi. Tule se skrivata pa še dve zanimivi ideji za nadev: http://www.culinaryjourneybyme.com/

    ReplyDelete