Wednesday, July 3, 2013

Pita s sezonskim sadjem


Potrebujemo:
- 1½ skodelice kamutove bele moke 
- ⅓ skodelice riževe moke
- ⅓ skodelice čičerikine moke
- 1 skodelico sladkorja v prahu
- 125g hladnega veganskega masla (npr. Alsana)
- 200g veganske kisle smetane (npr. Soyananda ali pa jo pripravimo sami)
- 1 čajno žličko pecilnega praška 
- ¼ skodelice olja (alternativno hladne vode ali hladnega rastlinskega mleka)
- sezonsko sadje (tukaj smo uporabili češnje in maline)
- marmelado (tukaj smo uporabili figovo)
- kokosovo maslo za premaz pekača

Krhka, dišeča, vegansko maslena in sadno sočna sladica, ki se ji nihče ne bo mogel upreti.

Priprava:
• Najprej premešamo kamutovo, riževo in čičerikino moko. Dodamo pecilni prašek in na koščke narezano hladno vegansko maslo. Gnetemo s prsti, da se maslo in moka spojita, dodamo še sladkor in nadaljujemo z gnetenjem mase z rokami, da se sladkor enakomerno porazdeli. 
• Dodamo kislo smetano in pregnetemo, da ponovno dobimo enakomerno zmes. Nato dodamo olje ali hladno vodo. Zmes ne sme biti tekoča in ne trda - naj bo krhka.
• Testo odložimo v hladilnik za najmanj pol ure.
• Narežemo sezonsko sadje ter dodamo marmelado (skupaj zmešamo sadje, ki raste ob istem času, npr. fige in robidovje, češnje in maline, marelice in breskve, hruške...domišljija naj ima prosto pot).
• Testo vzmamemo iz hladilnika in razdelimo na dva dela, en naj bo nekoliko večji. Z njim obložimo dno okroglega pekača, ki smo ga namazali s kokosovim maslom. Testa ne razvaljamo temveč ga s prsti porazdelimo po dnu pekača in pritisnemo ob robove in stene. 
• Sedaj pito napolnimo s sadjem in marmelado. 
• Na vrh položimo preostanek testa (pito lahko prekrijemo v celoti ali le deloma, odvisno od umetniškega videza, ki ga želimo doseči). 
• Pekač položimo v pečico, segreto na 180ºC in pečemo 30-40 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v testo in izvlečemo, čist.

No comments:

Post a Comment