Saturday, July 20, 2013

Čokoladne kocke s kokosovim polnilom


Za približno 30 kock potrebujemo:
- 120 g kokosove moke
- 5 žlic gostega kokosovega mleka (lahko nadomestimo s sojino smetano ali pa z 2 žlicama kokosove maščobe in sojinim mlekom ali vodo po potrebi)
- 4 žlice agavinega sirupa
- 1/2 čajne žličke vanilijeve paste ali vsebino 1/2 stroka vanilije
- 200 g veganske temne čokolade

Priprava:
• Kokosovo mleko, vanilijo in agavin sirup zmešamo v gladko zmes (če uporabimo kokosovo maščobo, jo najprej raztopimo na nizki temperaturi).
• V zmes vmešamo kokosovo moko. Mešamo tako dolgo, da so vse sestavine enakomerno porazdeljene. Zmes mora biti nekoliko lepljiva in se pustiti oblikovati v kupčke. Glede na količino vlage, ki jo vsebuje kokosova moka, ki smo jo uporabili, bo morda potrebno dodati še kakšno žlico kokosovega mleka, sojinega mleka ali pa kar vode (po želji).
• Dobljeno maso porazdelimo po dnu plastične posode za shranjevanje, ki smo jo predhodno obložili s papirjem za peko. Robovi papirja naj gledajo čez rob posode, da bomo maso kasneje lažje vzeli ven. Z žlico ali spatulo maso pritiskamo ob dno, da je popolnoma kompaktna. Sega naj okoli 10 mm visoko.
• Posodo s kokosovim polnilom za 2 uri postavimo v hladilnik (če se nam mudi, pa za pol ure v hladilnik in nato za 10 minut v zamrzovalnik).
• Čokolado nalomimo na koščke in jo med stalnim mešanjem stopimo nad vodno paro (metida je natančneje opisana v tem receptu.)
• S stopljeno čokolado približno do tretjine napolnimo celice v posodi za ledene kocke. Sedaj je čas, da iz hladilnika vzamemo kokosovo polnilo. Iz posode ga prestavimo na rezalno desko in razrežemo na dovolj majhne koščke, da jih lahko vstavimo v posodico za led. Če se kokos dotika robov posode, ga z nožem nekoliko odmaknemo, sicer pralina ne bo enakomerno oblita z vseh strani.
• Naposled posodico za led do vrha napolnimo s stopljeno čokolado. Ko se kocke ohladijo na sobno temperaturo, jih postavimo v hladilnik. Čez kakšno uro jih lahko že izluščimo iz posodice in postrežemo (najboljše so - predvsem poleti - hladne).
• Nekoliko manj zahtevni kot čokoladne kocke so čokoladni medaljončki: če se odločimo za medaljončke, potebujemo silikonske posodice za mini muffine ali za praline. Postopek polnjenja je enak, le da polnila predhodno ni potrebno oblikovati in hladiti temveč ga stisnemo med dve žlici in položimo v modelček.

No comments:

Post a Comment