Wednesday, January 30, 2013

Pire krompir s kislim zeljem



Za 3 osebe potrebujemo:
- krompir (cca 3 po osebi)
- sojino ali ovseno mleko ali smetano
- 500 g kislega zelja
- 1 večji korenček
- 2 srednje veliki čebuli
- sol
- 1 čajno žličko mlete paprike
- olje

Priprava:
• Čebulo nasekljamo in popražimo na olju, da postekleni. Dodamo narezano kislo zelje in nariban korenček ter dušimo približno 20 minut. Tik pred koncem dodamo mleto papriko in dosolimo, če se nam zdi potrebno.
• Krompir skuhamo v slanem kropu (za pire je najbolje kuhati celega in ga olupiti šele, ko je kuhan, če se nam mudi, pa kuhamo olupljenega in narezanega na kose), odlijemo vodo in pretlačimo. Med mešanjem s kuhalnico po malem dodajamo rastlinsko mleko ali smetano, dokler ne dosežemo željene gostote.

Saturday, January 26, 2013

Veganski segedin golaž



Za velik lonec golaža potrebujemo:
- 1 liter suhih sojinih koščkov
- 1 liter kislega zelja
- 2 veliki čebuli
- 3 stroke česna
- 2 jušni kocki
- 3 zvrhane žlice paradižnikovega koncentrata
- 2 zvrhani žlici gorčice
- 1 žlico mlete sladke paprike
- oljčno olje
- poper v zrnu
- mleta kumina
- lovorjev list

Priprava:
• Sojine koščke prelijemo z 12 dcl vroče vode, v kateri smo raztopili jušni kocki, in jih pustimo namakati 10 minut. 
• Medtem nasekljamo čebulo in česen in ju na srednje močni temperaturi na oljčnem olju pražimo, da čebula porumeni.
• Sojine koščke odcedimo in iz njih iztisnemo odvečno tekočino (le-to shranimo, ker jo bomo kasneje potrebovali) ter jih dodamo v ponev in pražimo, da se nekoliko popečejo.
• Dodamo paradižnikovo mezgo, gorčico, mleto papriko in kislo zelje ter vse skupaj zalijemo z juho, ki je ostala od sojinih koščkov. 
• Med mešanjem dodamo še poper, kumino in lovorjev list.
• Ko golaž zavre, pokritega kuhamo na nizki temperaturi še 20 minut.
• Serviramo s krompirjem v kosih.

Wednesday, January 23, 2013

Zelenjava z avokadovim prelivom


Potrebujemo:
- 1 avokado
- 2 dcl sojinega, riževega ali ovsenega mleka
- zelenjavo po želji (bučke, korenje, cvetačo, brokoli, papriko...)
- 2 stroka česna
- 1 žlico gorčice
- sol
- črni sezam za posip

Priprava:
• Zelenjavo narežemo na trakce in koščke ter jo podušimo, da se zmehča.
• Avokado olupimo in mu odstranimo koščico ter ga v mešalniku skupaj s česnom, rastlinskim mlekom, gorčico in soljo gladko zmešamo. 
• Dušeno zelenjavo prelijemo z avokadovim prelivom. Potresemo s črnim sezamom.
• Po želji serviramo s popečenim kruhom.

Saturday, January 19, 2013

Testenine v gobovi omaki s špinačo



Za 2 osebi potrebujemo:
- 200 g testenin
- 1 srednje veliko čebulo
- 150 g gob (npr. šampinjonov)
- 100 g špinače (ali blitve)
- 1 dcl sojinega mleka (neslajenega)
- 1 žlico koruznega škroba
-  nekaj vejic peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper

Priprava:
• V segreto ponev na oljčno olje stresemo sesekljano čebulo in jo na sredje močni temperaturi med mešanjem pražimo, da porumeni.
• Dodamo na lističe narezane gobe in med mešanjem pražimo nekaj minut. Ko se gobe skrčijo, dodamo nasekljan peteršilj in ga na hitro popražimo.
• V nekaj žlicah hladne vode razmešamo koruzni škrob in mešanico dolijemo v ponev, takoj zatem dodamo še sojino mleko.
• Zmanjšamo temperaturo. Solimo in popramo po okusu. 
• Nazadnje dodamo na grobo narezano špinačo. Med mešanjem kuhamo še minuto ali dve.
• Medtem skuhamo testenine po navodilih proizvajalca, jih naložimo na krožnik in prelijemo z omako.

Wednesday, January 16, 2013

Veganska vroča čokolada



Za 1 skodelico potrebujemo:
- 2 čajni žlički kakava
- 1 čajno žličko koruznega škroba
- noževo konico semen vanilije ali kanček vanilijeve paste
- 2 dcl lešnikovega (ali sojinega) mleka
- sladkor ali agavin sirup

Priprava:
Kakav in koruzni škrob zmešamo z nekaj žlicami hladne vode, da dobimo gladko zmes. Dodamo vanilijo in lešnikovo mleko ter med mešanjem segrejemo do vrelišča. Odstavimo, sladimo po okusu in mešamo še eno minuto. Serviramo vroče.

Sunday, January 13, 2013

Chia puding z banano in kivijem



Po osebi potrebujemo:
- zvrhano žlico mletih chia semen
- 90 ml vode
- 1 banano
- 1 kivi
- 1 žlico agavinega sirupa

Priprava:
• Chia semena zmešamo z vodo.
• Dodamo kivi, banano in agavin sirup in s paličnim mešalnikom mešamo, da dobimo gladko zmes. Sedaj lahko ocenimo gostoto pudinga in, če želimo redkejši puding, dodamo še malo vode.
•Zmes pokrijemo in za pol ure (lahko pa tudi čez noč) postavimo v hladilnik, kjer se bo še malo zgostila.

Thursday, January 10, 2013

Ječmenova kaša z rozinami in jabolkom



Za 2-3 osebe potrebujemo:
- 1 skodelico ječmenovih kosmičev
- 2 skodelici sojinega (ali drugega rastlinskega) mleka
- pest rozin
- 2 manjši ali 1 veliko jabolko
- cimet za posip

Priprava:
Ječmenove kosmiče in rozine stresemo v manjši lonec in prelijemo s sojinim mlekom. Na srednje močnem ognju segrejemo do vrelišča in 2-3 minute kuhamo tik pod vreliščem. Vmes večkrat premešamo. Odstavimo in pustimo pokrito stati še 10 minut.  Kašo postrežemo z rezinami jabolka in potreseno z mletim cimetom.

Monday, January 7, 2013

Čokoladno-čokoladni muffini s posipom




Za 12 muffinov potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 1/4 skodelice kakava (če je mogoče, 2 žlici kakava nadomestimo s fino mleto rožičevo moko)
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1/3 skodelice sončničnega olja
- 2 skodelici sojinega mleka
- 100 g temne veganske čokolade
- 2 žlici lanenih semen
- 1 čajno žličko vanilijeve paste ali vsebino 1 stroka vanilije
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1 čajno žličko sode bikarbone
- pest lešnikov
- 3 žlice kokosove moke
- 3 žlice malinovega sirupa
- ščep soli

Priprava:
• Lanena semena prelijemo s 50ml vode in v visoki, ozki posodi s paličnim mešalnikom zmeljemo, da dobimo penasto zmes. 
• Dodamo sladkor, olje, vanilijo in sojino mleko in dobro premešamo.
• V drugo, večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav (ter rožičevo moko, če jo imamo). Vmešamo sol.
• Mokre sestavine sedaj dodamo suhim in z roko premešamo, da suhe in mokre sestavine več niso ločene. Masa naj bo ravno dovolj tekoča, da jo je mogoče mešati z električnim mešalnikom (po potrebi dodamo še kanček sojinega mleka ali vode). Z mešalnikom stepamo še 2 minuti, da dobimo gladko maso.
• Sedaj vmešamo čokolado. Če uporabimo čokoladno tablico in ne čokoladnih koščkov za peko, jo narežemo na drobne koščke. Vmešamo jih v maso, da so enakomerno porazdeljeni.
• V model za muffine položimo papirnate košarice, in jih napolnimo z maso (to je najlažje storiti z majhno zajemalko za omake ali z žlico za oblikovanje sladoleda v kepice).
• Pekač postavimo v pečico, predogreto na 170ºC in pečemo 18-20 minut oziroma dokler na površini zobotrebca, ki ga zabotemo v testo in izvlečemo, več ni tekoče mase (le-te na zobotrebcu ne smemo zamenjati s stopljenimi koščki čokolade).
• Med peko pripravimo posip: potrebujemo tri manjše, plitve skodelice. Eno za malinovec, eno za kokosovo moko, in eno za mlete lešnike (le-te na hitro popražimo v ponvi, nato pa v sekljalnku drobno zmeljemo).
• Ko se muffini ohladijo, jim čepice najprej pomočimo v sirup, potem pa še v mlete lešnike (6 muffinov) ali kokosovo moko (drugih 6 muffinov).
•Če pred serviranjem pustimo stati nekaj ur (lahko tudi čez noč), bo papirnate košarice lažje olupiti z muffinov.


Friday, January 4, 2013

Tofujev namaz s skorjico iz lešnikov in pehtrana


 

Potrebujemo:

• za namaz
- 400 g navadnega tofuja
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 ali dve žlici limoninega soka
- 4 žlice kosmičev jedilnega kvasa
- 1/4 čajne žličke soli

• za skorjico:
- 40 g lešnikov
- sveže mleti poper
- sušen pehtran


Priprava:

• Tofu odcedimo in ga popivnamo s papirnato brisačko. Razlomimo ga na večje kose. Dodamo oljčno olje, sok limone, jedilni kvas in sol ter v sekljalniku zmešamo v gladko maso. Vmes mešalnik dva- ali trikrat ustavimo in postrgamo maso, ki se drži sten. Če je masa pregosta, lahko dodamo še kanček limone in/ali olja.
• Maso zavijemo v folijo in zavrtimo konce, da nastane trdna podolgovata štručka. Le-to za 1 do 2 uri postavimo v hladilnik.
• Za skorjico zmeljemo lešnike (po želji jih predhodno narahlo popražimo) in jih zmešamo s sveže mletim poprom in s pehtranom. 
• Razvijemo folijo, v katero je zavit namaz, in ga z vseh strani povaljamo v začinjenih mletih lešnikih.

Tuesday, January 1, 2013

Solata z zeleno in jabolkom



Potrebujemo:
- 1 veliko ali 2 manjši jabolki
- 2 večji ali 3 manjša stebla stebelne zelene
- pest orehov
- pest rukole (lahko tudi pest drobno narezanih listov zelene solate)
- 1/2 skodelice kuhane čičerike (cca 120 g)
- 150 ml sojinega jogurta
- 1 čajno žličko bučnega olja
- 1 žlico limoninega soka
- sol in poper

Priprava:
• Zeleno operemo in očistimo (če so stebla debelejša, odstranimo morebitne nitke s površja stebel - podobno kot pri rabarbari) ter narežemo na 2-3 mm široke rezine. Uporabimo tudi nekaj listov zelene.
• Jabolka narežemo na koščke (ni jih potrebno lupiti).
• Liste rukole narežemo. 
• Orehe v vrečki ali v kuhinjski krpi s pestjo ali z valjarjem na grobo nadrobimo.
• Zeleno, jabolka, orehe, rukolo in čičeriko premešamo v posodi, dodamo sojin jogurt, olje in sok limone in ponovno premešamo. Po okusu začinimo s soljo in poprom.