Wednesday, March 27, 2013

Veganska kisla smetana



Potrebujemo:
- ½ skodelice indijskih oreščkov ali 125 g tofuja
- 1 skodelico vode
- sok polovice limone
- sol
- poper

Priprava:
• Indijske oreščke lahko pred uporabo za nekaj ur ali čez noč namočimo v hladni vodi in postavimo v hladilnik, lahko pa jih uporabimo neposredno iz vrečke. 
• V blender damo vse oreščke ali tofu, pol skodelice vode in sekljamo, dokler se zmes ne začne lepiti na stene blenderja. Potem počasi dolivamo vodo, da bo lahko blender do gladkega zmlel indijske oreščke ali tofu. Vmes parkrat postrgamo stene posode, da bo res vse zmešano. 
• Ko dobimo zmes, ki je gladka, a še precej gosta (bolj kot kisla smetana), dodamo limono (postopoma, da ne bo prekislo), sol in poper. Med postopnim dodajanjem vseh sesavin, da dobimo pričakovani okus, blendamo in po potrebi dodamo toliko vode, da dobimo kisli smetani podobno gostoto.
• Okus smetane lahko nadgradimo z žličko belega misa, muškatnega oreščka, majhno žličko jedilnega kvasa, s feferonom, drobnjakom...
• Enako uspešno, a z nekoliko več truda, lahko smetano pripravimo tudi brez blenderja. Namesto njega uporabimo možnar in po enakem postopku - s počasnim dodajanjem vode - spremenimo oreščke ali tofu v gladko zmes ter začinimo po okusu.

1 comment: