Wednesday, November 26, 2014

Piškotne hiške


Potrebujemo:

1) za piškote:
- 3/4 skodelice moke (in še nekaj žlic na strani po potrebi za valjanje)
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 1/4 skodelice zmehčane margarine
- 1/3 skodelice sladkorja
- 1/2 čajne žličke Orgran No Egg* ali 1 čajno žličko vanilijevega praška za puding
- 1 žlico hladne vode
- 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije

2) za sladkorno glazuro
- 3/4 čajne žličke Orgran No Egg*
- 1 žlico vode
- 1/2 čajne žličke limetinega soka
- par kapljic vanilijevega ali mandljevega ekstrakta
- 3/4 skodelice presejanega sladkorja v prahu

* Orgran No Egg pomaga pri vezljivosti. Sestavljen je v glavnem iz škroba in zato načeloma lahko uporabimo tudi krompirjev, tapiokin ali koruzni škrob oz. mešanico le-teh. 


Priprava:

Piškoti. (Po potrebi piškotno maso podvojimo, potrojimo...)
• V posodo presejemo moko in pecilni prašek ter ju dobro premešamo. Damo na stran.
• V višji ožji posodi z metlicami do gladkega zmiksamo margarino in sladkor (mešamo nekaj minut), nato dodamo Orgran No Egg (ali prašek za vanilijev puding), vodo in vanilijo ter dobro premešamo. Postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom in s kavljastim nastavkom na mešalniku (ali pa kar z rokami) pregnetemo, da se masa sprime in nastane homogeno testo. Oblikujemo ga v kepo in za 1-2 uri postavimo v hladilnik, da se bo lepše razvaljalo.
• Testo razvaljamo na željeno debelino (za hiške na sliki 2-3 mm) na rahlo pomokani površini in iz njega z modelčki ali s pomočjo na roke narisanih šablon izrežemo željene oblike. Takoj jih premestimo na pekač z ravnim dnom in jih postavimo v hladilnik za približno 15 min (tako se med peko ne bodo razlezli, kar je pomembno pri štirikotnih oblikah, če jih nameravamo kasneje zložiti).
• Piškote pečemo približno na 170 °C 5 minut (ali po potrebi, dokler se robovi ne začnejo barvati zlato-rjavo). Ko so pečeni, pekač odstranimo iz pečice in piškote po nekaj minutah, ko niso več mehki, premestimo na hladno površino (npr. drug pekač). 

Krašenje.
V višji, ožji posodi nekaj minut stepamo Orgran No Egg in vodo, da se dodobra speni in zgosti. Dodamo sok in vanilijev oz. mandljev ekstrakt in spet premešamo. Postopoma med mešanjem dodajamo presejani sladkor v prahu, dokler ne dobimo homogene, gladke zmesi brez grudic.
• Pri krašenju piškotov si pomagamo s plastično vrečko, kateri smo odrezali majhen košček enega od koncev. Pri lepljenju piškotov - odvisno od njihove velikosti in teže - traja nekaj časa, da se glazura posuši in strdi.
• Glazure je več kot dovolj za sestavljanje in okrasitev hišk na sliki (ki se priročno zataknejo za rob skodelice za čaj, kavo ali kak drug napitek). S preostankom lahko okrasimo še kakšne druge piškote z ravnimi površinami (in luknjicami, npr. ingverjeve iz Ikee) ter jih obesimo na veje v vazi (ali pa kar na božično drevo). 
No comments:

Post a Comment