Wednesday, November 12, 2014

Maroški kuskus


Potrebujemo:
- 1 čebulo, sesekljano
- 3 žlice oljčnega olja
- 1/2 (srednje) velikega jajčevca, narezanega na majhne koščke
- 2 korenčka (ali 1 sladki krompir), narezana na majhne koščke
- 2 skodelici narezane cvetače
- 1/2 skodelice kuhane čičerike
- 1 skodelico narezanega stročjega (sladkega) graha
- začimbe po okusu: sol, kumino, koriander, česen, cimet
in še
- 3/4 skodelice kuskusa
- 1 čajno žličko oljčnega olja
- 2-3 žlice rozin
- 1 čajno žličko jušne začimbe
- 1 pomarančo
- po želji žlico ali dve humusa

Priprava:
• V voku ali večji ponvi na olju prepražimo čebulo, solimo, nato postopoma dodamo jajčevec, cvetačo, korenje ali sladki krompir ter stročji grah. Dodamo začimbe in jih dobro vmešamo, da zadišijo. Nazadnje dodamo še čičeriko in vse skupaj v voku dobro pregrejemo. 
• Odmerimo količino vode, ki je predvidena v navodilih na embalaži kuskusa. Vanjo stresemo rozine, dodamo žličko olja in jušno začimbo. Segrevamo do vretja, dodamo kuskus, odstavimo s ognja in pokrijemo za približno 10 min, da kuskus nabrekne. Potem kuskus nadrobimo z vilicami.
• Rezine 1/2 pomaranče olupimo in meso narežemo na majhne koščke ter jih vmešamo v kuskus. (Drugo polovico pomaranče bomo uporabili za okras).
• Na krožnik najprej naložimo začinjeno zelenjavo, potem kuskus in s erviramo s humusom in rezinami pomaranče. 

No comments:

Post a Comment