Potrebujemo:
- 125 g rdeče leče
- 300 ml vode
- 2 lovorjeva lista
- vejico rožmarina
- vejico timijana
- nekaj listov zelene
- 2 ali 3 žlice oljčnega olja
- polovico srednje velike čebule
- strok česna
- 1 žlico paradižnikove mezge
- 1 čajno žličko kumine (mlete ali cele)
- poper in sol
Priprava:
• Lečo speremo, stresemo v kozico in zalijemo z vodo. Dodamo dober ščep soli, lovor, zeleno, rožmarin in timijan in na blagem ognju segrejemo do vretja ter pokrito kuhamo približno 20 minut, da se leča popolnoma zmehča. Če uporabimo lečo v celih zrnih (ne razpolovljenih), je potrebno kuhati nekaj minut dlje.
• Lečo odkrijemo, odstavimo z ognja, premešamo in pustimo stati, da izpari morebitna odvečna voda. Odstranimo lovor, rožmarin in timijan.
• Segrejemo ponev, vanjo kanemo žlico olja in nanj stresemo nasekljano čebulo, stisnjen strok česna ter kumino. Na srednje visoki temperaturi pražimo približno dve minuti, da čebula postekleni, in vmes stalno mešamo.
• Naposled praženo čebulo s česnom in kumino dodamo kuhani leči. Dodamo še paradižnikovo mezgo in žlico ali dve olja ter s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes. Po želji lahko namesto paličnega mešalnika uporabimo tudi sekljalnik ali blender.
• Po okusu popopramo in dosolimo. Pred serviranjem počakamo, da se namaz ohladi na sobno temperaturo.
• Postrežemo s kruhom, riževimi ploščicami ali krekerji, lahko pa tudi kot pomako z na paličice narezano zelenjavo. Po želji potresemo z nasekljanim drobnjakom.
• Postrežemo s kruhom, riževimi ploščicami ali krekerji, lahko pa tudi kot pomako z na paličice narezano zelenjavo. Po želji potresemo z nasekljanim drobnjakom.
No comments:
Post a Comment