Wednesday, September 24, 2014

Krompirjeva pita


Potrebujemo:
• za testo 
- 500 g moke za vlečeno testo
- 1/2 skodelice olja (oziroma po potrebi)
- 1 skodelico vode (oziroma po potrebi)
- ščepec soli
• za nadev
- olje
- 1 kg krompirja
- 4 večje čebule. 
- sol, poper

Priprava:
• Moki dodamo ščepec soli. V posodi za mešanje k moki počasi dolivamo vodo in olje, da dobimo gladko maso. Masa ne sme biti pretrda; ravno toliko mehka naj bo, da se ne sprijema na prste. Če bo testo pretrdo, se kasneje ne bo dalo razvaljati. 
• Iz dobljene mase oblikujemo dva hlebčka, vendar ju ne gnetemo preveč. Položimo ju na čisto krpo in premažimo z malo olja. Pokrijemo ju s krpo in pustimo počivati okoli pol ure. 
• Medtem pripravimo nadev. Na olju prepražimo na majhne koščke narezano čebulo, da postekleni. Dodamo na mahjne koščke narezan krompir (manjši koščki so, boljša pita je). Solimo in pečemo toliko časa, da je krompir pečen. Čisto na koncu popopramo.
• Vzamemo eno kepico testa in ga z roko oblikujemo v malo večji krog ter jo položimo na večjo krpo ali prt, ki prekrije celo mizo. Sedaj počasi s prsti vlečemo testo navzven, da z njim prekrijemo skoraj celo mizo. Testo mora biti tako tanko, da bi lahko prebrali časopis, ki bi ležal pod njim - ali kakšen članek od veganske iniciative :) Tu in tam lahko nastane kakšna luknja, ampak dokler ni teh preveč, ni hudega. Pri doma vlečnem testu dejansko drži pregovor "Vaja dela mojstra". Testo pokapljamo z oljem.
• Po testu enakomerno razporedimo polovico krompirjevega nadeva. Z obema rokama primemo krpo in enkomerno zvijamo testo. Primemo zadnji del testa in ga na pekaču, obloženem s papirjem za peko, oblikujemo v polža. Vajo ponovimo z drugo polovico testa, ki ga na koncu samo v pekaču priključimo prvemu testu in nadaljujemo z oblikovanjem polža. Testo premažemo z oljem in ga pečemo 20-25 minut na 180ºC. Ko je pita pečena, jo pokapljamo z vodo in pustimo pokrito stati 5 min. 

No comments:

Post a Comment