Wednesday, July 23, 2014

Veganski sushi


Za predjed za 4 osebe potrebujemo:
- 2 skodelici japonskega riža
- 3 skodelice vode
- 3 žlice riževega kisa
- alge nori (5 kosov)
- zelenjavo za nadev (korenje, kumare, avokado), narezano na tanke rezance
- po želji dimljen tofu (za nadev)
- črni sezam za posip

Priprava:
• Najprej pripravimo riž, in sicer ga toliko časa spiramo pod tekočo vodo, dokler le-ta ne postane popolnoma bistra. Nato riž prestavimo v srednje veliko posodo in dolijemo 3 skodelice vode, tako da je riž z vodo prekrit. Kuhamo, dokler ne zavre, potem pa temperaturo zmanjšamo in kuhamo še približno 20 minut. Riž je pripravljen, ko vsrka vso vodo. 
• Ohlajen riž presujemo na pladenj, prekrit s papirjem za peko, ga razprostremo in vmešamo 3 žlice riževega kisa (po okusu lahko tudi več).
• Na bambusovo podlago položimo eno plast alg nori; pomembno je, da je postavljena s hrapavo stranjo navzgor. Nato na alge položimo riž (ker je precej lepljiv, imamo zraven pripravljeno posodo z vodo, kamor med pripravo namakamo prste). Pazimo, da je riž enakomerno razporejen, ter da na zgornjem in spodnjem robu alg pustimo vsaj en ali dva cm prostora. Zgornji rob navlažimo z riževim kisom, tako da bomo kasneje sushi lažje 'zaprli'.
• Na sredino položimo trakove izbrane zelenjave (in po želji tofuja). Nato začnemo z zvijanjem sushija: primemo spodnjo stran bambusove podlage, ter algo prepognemo čez nadevano zelenjavo. Nekajkrat pritisnemo navzdol, tako da dobimo lepo oblikovan zvitek. Do konca zvijemo z rokami (pazimo, da se alg ne dotikamo z mokrimi rokami). Vmes večkrat pritisnemo, da res dobimo lep in kompakten zavitek. Na koncu vzamemo zelo oster in moker nož in zvitek narežemo na kolobarje. Posujemo s črnim sezamom.
• Postrežemo s sojino omako, po želji zraven ponudimo še wasabi (japonski hren).


No comments:

Post a Comment