Wednesday, July 16, 2014

Sladoled z jagodami in rabarbaro



Za 6-7 dcl sladoleda potrebujemo:
- 450 g jagod
- 250 g rabarbare
- sladkor po okusu
- po želji še eno izmed naslednjega:
 * žlico limoninega soka
 * 2 majhni, zreli banani
 * 100 ml sojine ali druge rastlinske smetane

Priprava:
• Stebla rabarbare očistimo in narežemo na nekaj cm dolge kose. Stresemo jih v lonec, dolijemo nekaj žlic vode in na nizki temperaturi dušimo, da se rabarbara popolnoma zmehča in nastane tekoča čežana.
• Rabarbarini čežani dodamo jagode, nato pa vse skupaj s paličnim mešalnikom (ali v blenderju) do gladgega zmeljemo. Sladkamo po okusu. 
• Po želji vmešamo še žlico limoninega soka (za bolj osvežilen sladoled) oziroma 2 manjši banani ali 100 ml sojine (ali ovsene, prosene, riževe…) smetane in ponovno premešamo z mešalnikom.
Mi smo pripravili kar tri različice naenkrat. In katera je najokusnejša? Naše brbončice so izglasovale skupno prvo mesto za različico sladoleda z limono in različico sladoleda z banano. Pa vaše?

• Dobljeno maso prelijemo v plastično posodo za zmrzovane in jo postavimo v zmrzovalnik.
• Po 2 urah sladoled vzamemo iz zmrzovalnika in ga premešamo. Čez eno uro postopek ponovimo, in čez eno uro spet. Po skupno 4 urah je sladoled nared, lahko ga pa hladimo še dlje.
• Če sladoled v zmrzovalniku pustimo 12 in več ur, ga pred serviranjem 20-30 minut pustimo stati na sobni temperaturi, saj se bo zaradi visoke vsebnosti vode možno strdil. To pa seveda ni težava, če smo ga nalili v modelčke za lučke!


No comments:

Post a Comment