Saturday, March 1, 2014

Pistacijeva štruca (Pistalgelängd)


Za en pekač potrebujemo

• za testo:
- 75 g veganske margarine ali olja
- 1 skodelico sojinega mleka
- 15 g kvasa
- ½ dcl sladkorja (zmletega)
- 1 žličko mletega kardamoma
- 1 ščepec soli
- 650 g (malo manj kot 3 skodelice) gladke moke
- vanilijev sladkor
- naribano lupinico ene polovice bio limone

• za polnilo:
- 100 g olupljenih, nesoljenih pistacij
- 150 g marcipana
- 50 g tople veganske margarine
- 1 ali 2 žlici vode

Preprosto pecivo fantastičnega videza.

Priprava:
• Testo. V večji posodi premešamo vse suhe sestavine. Kvas med dlanmi zdrobimo v moko. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo stopljeno margarino ali olje, in sojino mleko. Vse skupaj dobro pregnetemo (vsaj kakšnih 5 minut). Testo 30 - 60 minut pustimo stati pokrito in pomokano. 
• Medtem, ko testo počiva, naredimo polnilo. V multipraktiku zmeljemo pistacije, dodamo marcipan in margarino. Ko je masa enotna, dodamo toliko vode, da postane mazljiva.
• Testo sploščimo v kvadrat, ki je malo krajši, kot je naš pekač. Namažemo ga s polnilom in zvijemo v štruco ter prestavimo na pekač. 
• Sledi odločilen korak za pravi izgled peciva. S škarjami zarežemo testo na vsakih 3 do 4 cm. Zarezo naredimo tako, kot da bi želeli štruco prerezati pod kotom  45°na dva dela, a se ustavimo kakšna dva centimetra nad pekačem. Vsakič, ko naredimo zarezo, potegnemo rezino izmenično v desno in levo. Tako pripravljeno štruco pokrito vzhajamo okoli 45 minut. 
• Pečemo 25 minut v pečici, predogreti na 200°C.

Recept smo priredili po kuharici Svenska klasisker, utan ägg och mjölk avtorice Karoline Tagelaar. 

No comments:

Post a Comment