Wednesday, February 26, 2014

Ajdova kaša s sadjem in oreški


Za 2 osebi potrebujemo:
- 1 skodelico ajdove kaše
- ščepec soli
- 2 jabolki
- prgišče suhih marelic ali sliv
- prgišče rozin
- prgišče datljev
- prgišče mandljev
- sok 1 pomaranče
- žlico ali dve limoninega soka
- malo limonine lupinice
- cimet
- žlico olja

Topla kot kaša, hladna kot rezina.

Priprava:
• Ajdovo kašo stresemo v dve skodelici hladne, rahlo osoljene vode in jo postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, in pokrito počasi kuhamo 15 minut. Potem ugasnemo štedilnik in pustimo pokrito še 10 minut.
• Medtem, ko se ajda kuha, pripravimo sadje. Neolupljeno jabolko grobo nasekljamo z nožem ali multipraktikom. V posodi z debelim dnom, kamor smo dali malo olja, počasi pokrito dušimo nasekljana jabolka. Jabolkom med kuhanjem dodamo še rozine, grobo nasekljane marelice, datlje in mandlje. Podušimo kakšnih 10 minut oziroma toliko časa, da se jabolka razpustijo in postanejo slajša. Dodamo pomarančin in limonin sok ter lupinico. Še malce podušimo in začinimo s cimetom. 
• Sadje in kuhano ajdo dobro premešamo. Če želimo, se lahko kaše lotimo takoj, ali pa še vročo kašo predevamo v rahlo namaščen pekač in pustimo, da se povsem ohladi. Tako ohlajeno kašo bomo lahko ponudili kot rezino.

• Pred serviranjem po želji narahlo potresemo s sezamom.

No comments:

Post a Comment