Saturday, March 15, 2014

Dušena kisla repa s pire krompirjem


Za 2 osebi potrebujemo:

Za dušeno kislo repo
- okoli ¾ kg kisle repe
- 1 srednje veliko čebulo
- 2 stroka česna
- majaron, origano, kumino, mleto sladko papriko
- 1 čajno žličko paradižnikove mezge
- 2 žlici oljčnega olja

Za pire krompir
- ½ kg krompirja
- 1 čajno žličko pečenega česna
- par žlic sojinega mleka ali vode, v kateri je kuhal krompir
- par žlic ovsene smetane
- 1 čajno žličko veganske margarine
- sol po okusu

Priprava:

Dušena repa
• Segrejemo ponev z debelim dnom. Vanjo kanemo olje, nanj pa stresemo sesekljano čebulo in nekaj minut kasneje še strt česen. Pokrito počasi prepražimo, da se zmehča, a ne porjavi. 
• Dodamo vse začimbe in paradižnikovo mezgo. Če je nastala zmes presuha, dodamo še kakšno kapljo olja in popražimo na nizkem ognju še par minut. Zatem dodamo repo, dobro premešamo in zalijemo s skodelico vode. Pokrijemo, zavremo in počasi dušimo do mehkega, kar vzame približno eno uro.

Pire krompir
• Olupljen krompir skuhamo do te mere, da ga še lahko nabodemo na vilico, a se ga že da z njo tudi zmečkati. Če bomo krompir razkuhali, bo končni izdelek nekoliko voden. 
• Odlijemo vodo, dodamo smetano, česen, margarino in malo soli. Dobro pretlačimo. Gostoto prilagodimo svojim željam z dodajanjem sojinega mleka ali vode. Poskusimo, dosolimo po okusu in smo gotovi.


Pire in repo na krožniku postrežemo ločeno in z nekaj žlicami tekočine, v kateri se je kuhala repa. Če imamo v hladilniku kakšno vegansko hrenovko ali klobaso, je sedaj čas, da pokažemo, kje ji je mesto.

No comments:

Post a Comment