Wednesday, February 12, 2014

Focaccia


Za srednje velik pekač (35x35cm) potrebujemo:

• za testo
- 350 g moke za vlečeno ali kvašeno testo
- 250 ml vode
- 35 ml oljčnega olja
- 7 g fino mlete soli
- 8 g svežega kvasa

• za nadev
- oljčno olje
- dva večja ščepca grobe soli
- tri vejice (dolčine okoli 5 cm) svežega rožmarina (lahko nadomestimo z drugimi zelišči, čebulo, kaprami, suhim paradižnikom ali vsem skupaj, a pri focciaci velja pravilo "manj je več")

Najbolj preprost kruh, ki navduši kot priloga juhi ali kozarcu vina.

Priprava:
• V večji posodi združimo moko, v katero smo na drobno zdrobili kvas (podrgnemo ga med rokami skupaj z moko), sol, vodo in olje. Vsebino premešamo z lopatko ali kar z rokami, da vse sestavine dobro združimo. 
• Pustimo, da testo kakšnih 15 do 20 minut pokrito počiva na kuhinjskem pultu. Spočito testo bo precej bolj prijazno za nadaljnje delo. Z gnetenjem lahko nadaljujemo v posodi ali pa na pultu. Testo bo precej lepljivo in mokro, a se moramo upreti dodajanju moke ali posipanju. Po minuti ali dveh gnetenja bo testo postajalo vedno bolj elastično in manj sprijemljivo. 
• Testo pokrijemo s krpo (da se krpa ne bi prijela nanj, je najbolje, če testo ostane v posodi). Vsakih 15 minut testo nekajkrat prepognemo in to ponovimo 4 - 5 krat. Potem testo rahlo pomokamo in pokritega pustimo na sobni temperaturi (okoli 20°C) vsaj 4 ure, še bolje dlje. Če ga pustimo stati čez noč, ga je priporočljivo postaviti v hladnejši prostor ali hladilnik.
• Postano testo položimo na rahlo pomokano površino, ga nekajkrat prepognemo in raztegnemo na približno pravo velikost (recept bo dovolj za pekač do velikosti 35 x 35 cm). Pekač dobro naoljimo z oljčnim oljem, vanj položimo testo in ga s prsti raztegnemo na končno velikost. Pri tem koraku ni potrebno biti zelo natančen. 
• Testo v pekaču pokrito s krpo (pazimo, da se ne dotika testa) vzhajamo na toplem (vsaj 22°C, bolje nekoliko več - sicer vzhajamo dlje časa) okoli 45 minut. Vzhajano testo potresemo s soljo, narezanim rožmarinom in hrabro pokapamo z oljčnim oljem, vse skupaj nekoliko vdelamo s prsti v testo tako, da pritiskamo s prsti v testo (da izgleda, kot bi ga toča zdelala).
• Pekač postavimo v na 220°C predogreto pečico (položaj med srednjo in povsem spodnjo višino) in pečemo okoli 20 minut - zgoraj mora biti focaccia že lepo porjevela in, če pod focaccio potisnemo nož, se mora v celoti dvigniti od pekača. Razrežemo na pekaču in čimprej postrežemo.


Focaccio smo pripravili po receptu v knjigi Bread Baking: An Artisan’s Perspective, Daniel T. DiMuzio.

No comments:

Post a Comment