Saturday, September 28, 2013

Testenine z artičokami


Za 2 osebi potrebujemo:
- 250 g rezancev, bavet ali linguinov, lahko pa kar špagetov
- 4 v olju vložene srčke artičok (približno 100 g)
- 1 strok česna, stisnjen
- drobno sesekljan peteršilj (manjši šopek)
- sesekljan timijan
- limonin sok
- oljčno olje
- sol
- poper

Zelo hitro in preprosto, a vseeno kar fensi šmensi.

Priprava:
• Ponev pristavimo na blak ogenj. Vanjo damo narezane artičoke z nekaj žlicami olja, v katerem so vložene. Nekaj artičok (predvsem betkov) pretlačimo z vilicami. 
• Dodamo stisnjen česen, peteršilj in timijan ter sol. Dobro premešamo in pregrejemo. 
• Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca.
• Začinjene artičoke zmešamo s testeninami in pokapamo z limoninim sokom. Na krožniku še popopramo s sveže mletim poprom in pokapamo z malo oljčnega olja.

Wednesday, September 25, 2013

Jabolčna čežana z rabarbaro

 

Potrebujemo:
- kilogram ali dva jabolk (takšnih, ki so malo bolj krmežljava in črviva)
- stebla rabarbare (približno 5 stebel na kilogram jabolk)
- čajno žličko nageljnovih žbic (klinčkov)
- mleti cimet za posip


Priprava:
• Jabolka olupimo, odrežemo neuporabne dele in jih razrežemo na kose. 
• Rabarbaro očistimo in s površine potegnemo močnejša vlakna: zarežemo v steblo, kot bi ga hoteli olupiti, a samo nekaj milimetrov, nato kožico primemo med nož in palec in potegnemo navzdol. To je potrebno storiti le na začetku, če smo kakšno trše vlakno izpustili, ga lahko odstranimo, ko s stebla rabarbare režemo približno 4cm dolge kose.
• Jabolka in rabarbaro stresemo v lonec in dodamo nageljnove žbice in prelijemo z 1 dcl vode. Nato na nizki temperaturi pokrito dušimo 20-25 minut.
• Serviramo še toplo in potresemo s cimetom.

Saturday, September 21, 2013

Testenine z bolonjsko omako


Za 2 osebi potrebujemo:
- 150 g sejtanovega drobljenca
- 1 srednje veliko čebulo
- pol litra šalše (če je nimamo, lahko tudi pločevinko paradižnika na koščkih in eno na drobne koščke narezano bučko )
- 200 g testenin
- 1 žlico oljčnega olja
- origano (če se da, dve vejici svežega)
- vejico rožmarina
- sol

Priprava:
• Čebulo nasekljamo in v večji ponvi prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Dodamo sejtanov drobljenec in na hitro popečemo, vmes večkrat pomešamo.
 Dodamo šalšo, vejico rožmarina, vejico ali dve origana in na nizki temperaturi dušimo približno 10 minut. 
 Medtem skuhamo testenine po navodilih proizvajalca.  
• Kuhane testenine odcedimo, naložimo na krožnik in na vrh naložimo omako, iz katere smo odstranili rožmarin. Okrasimo z vejico svežega origana ali peteršilja. 

Wednesday, September 18, 2013

Slivova marmelada

 

Za približno 2l marmelade potrebujemo
- 2.2 kg sliv (oziroma 2 kg razkoščičenih sliv)
- 350 g želirnega sladkorja (tipa 1:1, veganskega)
- 2 žlici limoninega soka
- 2 žlici žganja

Priprava:
• Slive operemo, razkoščičimo in prepolovimo.
• V večji posodi dno prekrijemo s slivami in jih potresemo s sladkorjem. Naložimo naslednjo plast sliv in spet potresemo s sladkorjem. Postopek ponovimo 3 ali 4 krat, dokler ne porabimo vseh sliv in sladkorja. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
• Sedaj slive (skupaj s tekočino, ki so jo izpustile) predenemo v večji lonec, pokrijemo in jih na nizki temperaturi segrejemo do vrelišča, potem pa kuhamo približno 60 minut. Vmes nekajkrat pomešamo.
• Kuhane slive zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ni potrebno mleti do gladkega, tudi kakšen večji kos sadja še lahko ostane. Vmešamo še sok limone.
• Marmelado prelijemo v kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo. Na vrh kanemo nekaj kapljic žganja (za boljšo obstojnost). Zapremo s pokrovčki in pokrito pustimo stati 2-3 dni, da se marmelada počasi ohlaja, potem jo lahko shranimo v kleti, shrambi ali v hladilniku za kasnejšo uporabo.

Če želimo, lahko del sliv zamenjamo z grozdjem. To da marmeladi bolj živo barvo (če uporabimo samo slive, bo marmelada sčasoma postala rjave barve). Postopek priprave je enak, le da je zaradi grozdnih pečk marmelado pred vlaganjem potrebno pretlačiti skozi sito.

Saturday, September 14, 2013

Buranja


Za 2 osebi potrebujemo
- 500 g zelenega stročjega fižola
- 2 papriki
- 3 večje paradižnike
- 1 manjšo čebulo
- česen
- oljčno olje
- timijan
- pekoči feferon
- sol

Priprava:
• Očiščen stročji fižol skuhamo v slanem kropu do mehkega, vendar pazimo, da ga ne razkuhamo. Čas kuhanja je okoli 15 do 20 minut. Fižol po kuhanju odcedimo.
• Med kuhanjem fižola na dveh žlicah olja počasi popražimo drobo nasekljano čebulo, zatem še česen. Popražimo toliko, da čebula postekleni in postane mehka. Dodamo na srednje velike kose narezano papriko in pekoči feferon (če imamo feferon v suhi obliki, ga dodamo že prej, ko pražimo čebulo) in popražimo do mehkega; paprika lahko tudi malce porjavi, a ne smemo pri tem prižgati čebule ali česna. 
• Ko je paprika zmehčana, dodamo nasekljan olupljen paradižnik in timijan. Skupaj pražimo vsaj 15 minut, da paradižnik postane slajši. Sedaj je čas, da pridamo skuhan fižol, dobro premešamo in zalijemo s toliko vroče vode, da je pokrita polovica fižola. Počasi kuhamo še kakšne pol ure, da se okusi povežejo ter se paradižnik in paprika lepo razpustita. 
• Na krožniku pokapamo z oljčnim oljem in postrežmo s polento (lahko tudi hladno).

Wednesday, September 11, 2013

Slivov "crumble"




Za en večji pekač potrebujemo:
- 1 kg sliv
- 300 g moke
- 150 g ovsenih kosmičev
- 120 g sladkorja
- 120 g kokosovega masla

Priprava:
• Slive operemo, razkoščičimo in stresemo v lonec. Potresemo s polovico (60 g) sladkorja in dušimo 10 minut.
• Medtem stopimo kokosovo maslo (v manjši posodi ali pa skodelico s kokosovim maslom postavimo v posodo z vročo vodo (pazimo, da voda ne pride do masla). 
• Moko, ovsene kosmiče in drugo polovico sladkorja v posodi za mešanje dobro premešamo. Nato dodamo stopljeno kokosovo maslo in mešamo (lahko tudi z roko), da dobimo zmes, podobno drobtinam.
• Polovico zmesi razporedimo po dnu pekača in jo nekoliko pritisnemo ob dno z žlico ali lopatko. Na to osnovo porazdelimo dušene slive, ki jih po vrhu potresemo še z drugo polovico mase iz moke in ovsenih kosmičev.
• Postavimo v pečico, segreto na 180ºC, in pečemo 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 160ºC in pečemo še 15 minut oziroma tako dolgo, da je crumble zlato zapečen.
• Crumble postrežemo še vroč.

Saturday, September 7, 2013

Šalša


Za velik lonec šalše potrebujemo:
- 3 ali 4 kg zelo zrelega paradižnika
- 2 manj pekoča feferona
- 1 čebulo
- 1 velik korenček
- 3 stroke česna
- vejico zelene
- šopek bazilike
- 1 žlico sladkorja
- sol
- po želji še 2 bučki ali manjšo bučo (npr. hokaido)


Priprava:
• Paradižnik operemo in odrežemo poškodovane ali nezrele dele. Kjer je mogoče, odstranimo kožico (pri zelo zrelem paradižniku kožice, vsaj v večji meri, ni težko odstraniti, ni pa potrebno popolnoma olupiti paradižnika). Narežemo ga na kose in denemo v lonec.
• Dodamo na kose narezano čebulo, feferone in korenček ter olupljen česen.
• Če se odločimo še za bučo ali bučke, tudi to narežemo na kose in dodamo v lonec.
• Pokrijemo in na nizki temperaturi segrejemo do vrelišča, potem pa vremo približno eno uro, da se paradižnik razpusti in korenje zmehča. V zadnjih 15 minutah kuhanja dodamo baziliko, zeleno in sladkor.
• Po eni uri odstavimo, zmeljemo s paličnim mešalnikom in solimo po okusu. 
• Odmerimo količino šalše, ki jo potrebujemo za sprotno uporabo, ostalo pa prelijemo v kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo. Zapremo s pokrovčki in pokrito pustimo stati 2-3 dni, da se šalša počasi ohlaja, potem jo lahko shranimo v kleti, shrambi ali v hladilniku za kasnejšo uporabo.


Šalšo uporabljamo kot samostojno omako za testenine, riž ipd, ali jo obogatimo s stročnicami, dodatno zelenjavo, sejtanom… Lahko jo uporabimo tudi na pizzi ali pa jo jemo kot juho.


Wednesday, September 4, 2013

Quinoa z listnatim ohrovtom


Za 3-4 osebe potrebujemo:
- 250 g listnatega ohrovta
- 250 g quinoe
- 200 g kuhanega fižola (npr. maslenega)
- srednje veliko čebulo
- 1 bučko
- 1 rdečo papriko
- 2 žlici sojine omake
- sol, poper
- 2 žlici oljčnega olja

Priprava:
• Listnati ohrovt operemo, mu odstranimo stebla in liste natrgamo na koščke (v velikosti jušne žlice).
• V večjem loncu na olju popražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo listnati ohrovt in pražimo, da oveni. Dodamo fižol in na kocke narezano bučko.
• Malo preden se bučka zmehča, dodamo še narezano papriko.
• Medtem pripravimo quinoo: zrnje dobro splahnemo, prelijemo z dvakratno količino hladne vode in segrejemo do vretja, nato pa na nizki temperaturi vremo približno 15 minut. Quinoa je kuhana, ko se kalček vidno loči od zrna.
• Zelenjavo prelijemo z dvema žlicama sojine omake, solimo in popramo po okusu, nato pa k zelenjavi primešamo kuhano quinoo.