Wednesday, September 18, 2013

Slivova marmelada

 

Za približno 2l marmelade potrebujemo
- 2.2 kg sliv (oziroma 2 kg razkoščičenih sliv)
- 350 g želirnega sladkorja (tipa 1:1, veganskega)
- 2 žlici limoninega soka
- 2 žlici žganja

Priprava:
• Slive operemo, razkoščičimo in prepolovimo.
• V večji posodi dno prekrijemo s slivami in jih potresemo s sladkorjem. Naložimo naslednjo plast sliv in spet potresemo s sladkorjem. Postopek ponovimo 3 ali 4 krat, dokler ne porabimo vseh sliv in sladkorja. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
• Sedaj slive (skupaj s tekočino, ki so jo izpustile) predenemo v večji lonec, pokrijemo in jih na nizki temperaturi segrejemo do vrelišča, potem pa kuhamo približno 60 minut. Vmes nekajkrat pomešamo.
• Kuhane slive zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ni potrebno mleti do gladkega, tudi kakšen večji kos sadja še lahko ostane. Vmešamo še sok limone.
• Marmelado prelijemo v kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo. Na vrh kanemo nekaj kapljic žganja (za boljšo obstojnost). Zapremo s pokrovčki in pokrito pustimo stati 2-3 dni, da se marmelada počasi ohlaja, potem jo lahko shranimo v kleti, shrambi ali v hladilniku za kasnejšo uporabo.

Če želimo, lahko del sliv zamenjamo z grozdjem. To da marmeladi bolj živo barvo (če uporabimo samo slive, bo marmelada sčasoma postala rjave barve). Postopek priprave je enak, le da je zaradi grozdnih pečk marmelado pred vlaganjem potrebno pretlačiti skozi sito.

No comments:

Post a Comment