Saturday, June 1, 2013

Korenčkovo pecivo


Za 2 manjša ali en večji pekač peciva potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 3 skodelice naribanega korenčka
- 2 pomaranči
- 1/2 skodelice sladkorja
- 2 žlici veganske margarine ali 3 žlice olja
- 2 zvrhani žlici lanenih semen
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 2 čajni žlički cimeta
- 1/2 skodelice rozin
- 1/2 skodelice nasekljanih orehov
- ščepec soli
- 2 čajni žlički vanilijeve paste ali 1/2 stroka vanilije
- 200 g veganske čokolade za kuhanje
- pol dcl sojinega mleka
- 30 g mletih mandljev (po želji, za posip)

Priprava:
• Lanena semena v visoki in ozki posodi za mešanje prelijemo z dovolj hladne vode, da jih lahko zmeljemo z paličnim mešalnikom. Meljemo, da nastane bela, penasta zmes.
• Korenje naribamo. Iz pomaranč iztisnemo sok in postrgamo pulpo. Polovico korenja prelijemo z delom pomarančnega soka, primešamo rozine in pustimo stati kakšnih deset minut. 
• Medtem, ko se korenje in rozine marinirajo v pomarančnem soku, v večji posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, cimet in sol. 
• Drugo polovico korenja stresemo v posodo z lanenim semenom, prilijemo preostali pomarančni sok in pulpo in zmeljemo v kašo. Dodamo sladkor, margarino in vanilijo in ponovno zmeljemo. 
• Sedaj korenje in rozine odcedimo in tekočino skupaj s prej pripravljeno kašo prilijemo v posodo z moko in zmešamo v gladko maso. Ta naj bo ravno dovolj tekoča, da leze po posodi, če jo nagibamo. Če ni dovolj tekoča, lahko dodamo še malo pomarančnega ali jabolčnega soka, nekaj žlic jabolčne kaše, če jo imamo pri roki, ali pa nekaj žlic vode.
• Sedaj nežno vmešamo naribano korenje z rozinami ter orehe. Prelijemo v pekač (ta naj bo neoprijemljiv keramični ali silikonski, sicer ga premažemo z maščobo) in pečemo na 180ºC 30 do 40 minut (odvisno od višine peciva - pečeno je takrat, ko ob robovih začne odstopati od pekača).
• Pečeno pecivo stresemo iz pekača in pustimo, da se ohladi.
• Čokolado nalomimo na koščke, jo prelijemo s toplim sojinim mlekom in med stalnim mešanjem (raje kot kovinsko žlico uporabimo silikonsko spatulo ali plastično kuhalnico) stopimo nad paro (se pravi, posodo s čokolado postavimo na lonec s kakšnima 2 cm vode tako, da se dno posode s čokolado ne dotika niti lonca niti vode v njem ). 
• S stopljeno čokolado premažemo pecivo in ponovno pustimo, da se ohladi. Čokolada bo sprva še mehka, če hladimo dovolj dolgo, pa se bo strdila.
• Pecivo po vrhu po želji potresemo z mletimi mandlji, lahko pa ga tudi okrasimo z orehovimi jedrci.


No comments:

Post a Comment