Wednesday, May 29, 2013

Jota iz kislega zelja


Za 4 osebe potrebujemo:
- ¾ - 1 kg kislega zelja
- 3 večje krompirje
- 1 pločevinko rjavega fižola ali leče
- polovico čebule
- 5 strokov česna
- lovorjev list
- poper v zrnu
- mleto papriko
- dimljeno mleto papriko (Pimenton) ali dimljen veganski izdelek kot npr. tofu, klobasico
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici olja
- majaron

Čas je, da pojemo še zadnje kislo zelje in izkoristimo deževne dneve, ko jota še prija.

Priprava:
• Kislo zelje kuhamo v manjši količini vode, v katero smo dodali olupljene cele stroke česna in par lovorjevih listov. Kuhamo vsaj pol ure oziroma toliko časa, da zelje postane mehko. 
• Medtem v večji kozici (v njej bomo kuhali tudi krompir) na žlici ali dveh olja popražimo na drobno sesekljano čebulo. Dodamo olupljen in na majhne kocke narezan krompir. Zalijemo ravno toliko, da pokrijmo krompir in ga skuhamo do mehkega. 
• Del kuhanega krompirja zmečkamo, nato pa ves krompir dodamo v skuhano zelje. 
• Sedaj joto začinimo. V manjšem lončku razmešamo paradižnikovo mezgo z nekaj žlicami vode; temu dodamo še ostale začimbe in jih dobro vmešamo v zelje. Dodamo fižol ali lečo, dimljen izdelek (če nismo dodali dimljene paprike) in še toliko vode, kolikor želimo gosto juho. Pokuhamo še kakšnih 15 minut. 
• Postrežemo (odstranimo lovor in česen) s kosom kruha. Jota je ena izmed tistih jedi, ki je zares dobra šele pogreta, zato ni nič narobe, če jo skuhamo za več kot enkrat.


Opozorilo: ne poskušajmo iskati bližnjic in kuhati krompirja skupaj z zeljem. Po izkušnjah vemo, da se krompir nikoli ne bo skuhal. Niti približno. :)

No comments:

Post a Comment