Wednesday, January 14, 2015

Mlada pšenična zrna s popečeno zelenjavo


Za 3 osebe potrebujemo:
- 200 g zrn mlade pšenice (freekeh*)
- 200g stročjega graha ali stročjega fižola
- 1 rdečo ali rumeno papriko
- šopek špargljev
- sol in poper po okusu
- kanček oljčnega olja
- za dodatek: solato iz rukole in čičerike ter košček limone

*gre za pšenična zrna, ki so pobrana, ko so še mlada in še zelenkaste barve, ter narahlo popečena. Alternativno uporabimo drugo vrsto zrnja z bolj karakternim okusom, na primer kamut ali piro, in temu primerno prilagodimo čas kuhanja.

Priprava:
• Freekeh pripravimo tako, da 200g zrnja prelijemo z 1 l vode, dodamo dober ščep ali dva soli, premešamo in segrejemo do vretja. Nato na nizki temperaturi kuhamo 15 minut, potem pa odlijemo vodo in zrnje na hitro splahnemo pod tekočo vodo.
• Zelenjavo očistimo in narežemo napribližno enako velike kose. Segrejemo večjo ponev z debelim dnom, vanjo kanemo malo oljčnega olja in zelenjavo na hitro popečemo. Naj bo še švrsta in hrustljava, ko ponev odstavimo z ognja in primešamo kuhano pšenico.
• Postrežemo na primer s solatko iz rukole in čičerike ter s koščkom limone. 
• Po okusu lahko jed dosolimo in popopramo.

No comments:

Post a Comment