Wednesday, January 7, 2015

Čokoladne tortice s tekočo sredico


Za 4 tortice potrebujemo:

• za "testo"
- 30 g ovsenih kosmičev 
- 50 g orehov
- 40 g kakava v prahu
- 210 g izkoščičenih datljev
- 60 g rozin
- žličko ali dve rastlinskega mleka (po potrebi)

• za tekoče polnilo
- 60 g izkoščičenih datljev 
- 40 g kakava v prahu
- 80 ml agavinega sirupa
- 2 žlici kokosove maščobe
- 1/4 čajne žličke cimeta
- majhen ščepec soli
- 50ml rastlinskega mleka (ali več po potrebi)

• za posip
- pest suhih goji jagod
- 2 žlici zdrobljenih kakavovih zrn

Priprava:
• Potrebovali bomo multipraktik ali sekljalnik. Vanj stresemo (za testo) ovsene kosmiče, orehe in kakav ter vse skupaj zmeljemo. Nato dodamo datlje in rozine ter meljemo, da nastane testu podobna zmes. Če se zmes ne sprijema, dodamo malo rastlinskega mleka. 
• Zmes za testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v folijo, sploščimo, in za pol ure postavimo v hladilnik, da jo bo kasneje lažje oblikovati.
• Pripravimo 4 majhne posodice, skodelice ali modelčke, ki jih obložimo s folijo ali papirjem za peko, da bo kasneje tortice lažje izbezati iz njih. Del testa razvaljamo na debelino pribl. 5mm in z eno izmed skodelic izrežemo 4 kroge. Preostalo maso porazdelimo na štiri dele in z vsakim obložimo stene in dno skodelic ter tako oblikujemo "lupino" tortice.
• Polnilo pripravimo tako, da v sekljalniku zmeljemo vse sestavine razen rastlinskega mleka. Nato slednje po malem dodajamo, da zmes postane tekoča, a je še zmeraj gosta.
• S polnilom napolnimo skodelice, ki smo jih prej obložili s testom. Naposled jih pokrijemo s pokrovčki (krogci, ki smo jih izrezali iz testa). S prsti nežno pritiskamo robove pokrovčkov, da se sprimejo z ostalim delom tortice.
• Izdelane tortice postavimo v hladilnik, kjer naj počivajo vsaj dve uri.
• Preden tortice postrežemo, jih posujemo z goji jagodami in zdrobljenimi kakavovimi zrni.


Navdih za tortice je bil recept za Chocolate Molten Lava Cakes iz knjige Rawsome vegan baking avtorice Emily von Euw.

No comments:

Post a Comment